Σημαντικά βήματα βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιφέρειες της χώρας, με σκοπό οι δήμοι να έχουν ενέργεια από ΑΠΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων». Εκτιμάται πως με αυτόν τον τρόπο θα καλύψουν το 50- 60% των αναγκών τους. Παράλληλα, προχωράνε οι διεργασίες για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), που θα καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών που ανήκουν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Μέσα στο έτος θα «τρέξει» ο διαγωνισμός των έργων ΑΠΕ, σε όλη την επικράτεια. Υπενθυμίζεται πως οι διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ θα αφορούν σταθμούς αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και σε κάθε περίπτωση έργων με μπαταρίες. Άλλωστε, ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως θα ενθαρρυνθεί η μετατόπισή των φορτίων τις ώρες αιχμής, που υπάρχει δηλαδή υψηλή παραγωγή για να έχουν και χρηματική εξοικονόμηση τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας.

Παράλληλα, παίρνουν σειρά και οι περιφέρειες της χωράς, με προτεραιοποίηση. Η Θεσσαλία η οποία επλήγη από τις πλημμύρες πριν μερικούς μήνες αλλά και η Δυτική Μακεδονία θα είναι οι πρώτες οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ειδικά, στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει εμπειρία σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα και υπάρχει η πρόθεση από την περιφέρεια να στηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία. Τον προηγούμενο μήνα είχε γίνει και σχετική εκδήλωση στην Κοζάνη, στην οποία συμμετείχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Θα ακολουθήσουν σύμφωνα με πληροφορίες επισκέψεις και σε άλλες περιφέρειες. Στόχος είναι αφού ολοκληρωθούν οι διεργασίες και προχωρήσει η μελέτη των έργων ΑΠΕ να γίνει ένας διαγωνισμός κεντρικά, από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Στο μεταξύ έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε αρκετούς δήμους της χώρας. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Αρταίων όπου υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για ενεργή συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα «Απόλλων». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση προτάθηκε να συμμετάσχει ο Δήμος ως ιδρυτικό μέλος στην «Ενεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας Ηπείρου», συμβάλλοντας στη συλλογική προσπάθεια για βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα «Απόλλων» παρουσιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Νοέμβριο του 2023, με στόχο από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να ενισχυθούν τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένα οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων. Ακόμα ένας στόχος η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους.

Διαβάστε ακόμη