Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας ενέκρινε επίσημα έναν μηχανισμό στήριξης CfD για φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα μεγέθους από 5 MW. Ο πολυαναμενόμενος μηχανισμός αναμενόταν αρχικά να ξεκινήσει πέρυσι, αλλά η τελευταία εντολή επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η πρώτη δημοπρασία θα διεξαχθεί φέτος, με μια δεύτερη δημοπρασία πριν από το τέλος του 2025, σύμφωνα με το pv magazine.

Η βασική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες επικαιροποιήσεις είναι ότι η συνολική χωρητικότητα της πρώτης δημοπρασίας για την ηλιακή ενέργεια έχει μειωθεί από 1000 MW σε 500 MW, λόγω του μεγάλου αριθμού ηλιακών έργων που ήδη υποστηρίζονται από άλλα καθεστώτα.

Η εναπομένουσα δυναμικότητα μεταφέρθηκε στη δεύτερη δημοπρασία, η οποία θα δημοπρατήσει τώρα 2 GW ηλιακής ενέργειας. Οι δύο δημοπρασίες σχεδιάζουν να δημοπρατήσουν συνολικά 5 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Όπως περιγράφηκε σε προηγούμενες ενημερώσεις, η μέγιστη τιμή κρούσης έχει επιβεβαιωθεί στα 91 € (99,51 $)/MWh για τα ηλιακά έργα και στα 93 €/MWh για τα αιολικά έργα. Η συμφωνία CfD θα είναι διάρκειας 15 ετών από την ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το έργο με ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού της.

Η δικηγορική εταιρεία Nyerges & Partners με έδρα το Βουκουρέστι δήλωσε ότι το μόνο κομμάτι που λείπει είναι η εντολή του υπουργείου για την έναρξη της δημοπρασίας.

«Αυτή η τελευταία εντολή είναι και η πιο σημαντική, καθώς θα περιέχει βασικές πληροφορίες, όπως το χρονοδιάγραμμα του πλειστηριασμού, τη μέγιστη τιμή κρούσης, τις εγγυήσεις συμμετοχής και απόδοσης, τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας, τα κριτήρια κατάταξης των δεσμευμένων προσφορών και λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ερωτήσεων και απαντήσεων», δήλωσε η εταιρεία.
Νωρίτερα φέτος, το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο που υποχρεώνει τους επαγγελματίες καταναλωτές με φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μεταξύ 10,8 kW και 400 kW να εγκαταστήσουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας ενέκρινε επίσης πρόσφατα έναν μηχανισμό που βασίζεται σε πλειστηριασμούς για τις συνδέσεις στο δίκτυο εγκαταστάσεων άνω των 5 MW, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2026.

Διαβάστε ακόμη