Η SunPower Corp., σημαντικός πάροχος φωτοβολταϊκών συστημάτων των ΗΠΑ, κήρυξε πτώχευση. Η εταιρεία, που κάποτε αποτιμούνταν στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες λόγω της απότομης μείωσης της ζήτησης φωτοβολταϊκών, της αύξησης των επιτοκίων και του αυξανόμενου χρέους, σύμφωνα με το pv magazine.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται καθώς η οικιακή ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ευρύτερες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εμποδίων και του αυξημένου ανταγωνισμού. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να διακρίνουμε την κατάσταση της SunPower από τη συνολική υγεία του κλάδου. Ενώ και άλλες εταιρείες έχουν επίσης αντιμετωπίσει αποτυχίες, ο κλάδος στο σύνολό του δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Για να μετριάσει την οικονομική της κρίση, η SunPower πωλεί βασικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης εγκατάστασης, Blue Raven Solar, και της μονάδας νέων κατοικιών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία κεφαλαίων για την αποπληρωμή του σημαντικού χρέους της.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η πτώχευση επηρεάζει τις δραστηριότητες της SunPower με έδρα τις ΗΠΑ και δεν επηρεάζει τα φωτοβολταϊκά με την επωνυμία SunPower, οι οποίοι κατασκευάζονται και πωλούνται από την ανεξάρτητη εταιρεία Maxeon Solar Technologies.

Η πτώση της SunPower χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες φωτοβολταϊκών σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά. Καθώς ο κλάδος πλοηγείται σε αυτές τις πολυπλοκότητες, αναμένεται να υποστεί σημαντική αναδιάρθρωση και προσαρμογή για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Διαβάστε ακόμη