Μια σοβαρή εκκρεμότητα καλείται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λύσει το επόμενο διάστημα. Το ζήτημα της αύξησης, τόσο στο έλλειμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), όσο και στο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ). Το συνολικό ποσό εκτιμάται πως ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη συζήτηση γίνεται σε μια περίοδο αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά που πιέζουν αυξητικά και τις τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, η διατήρηση της ευρωστίας του έχει καθοριστική σημασία, καθώς στέλνει «σήμα» ενόψει της συνέχισης των επενδύσεων στη χώρα μας. Το ερώτημα είναι εάν το «κενό» που υπάρχει θα καλυφθεί με αύξηση της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), λύση που θα επιφέρει, όμως, σημαντική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος. Διαφορετικά θα πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έχει εισηγηθεί τη διατήρηση του ΕΤΜΕΑΡ στα ίδια επίπεδα. Αυτή τη στιγμή είναι στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) εισηγήθηκε την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 24 ευρώ/MWh, στα επίπεδα του 2019. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2024 προβλέπεται να φτάσει τα 284,49 εκατ. ευρώ. Σημαντικό «κενό» ως προς τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ αναμένεται να δημιουργηθεί από τη μη είσπραξη των ποσών του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), που θα έπρεπε να καταβάλουν εκατοντάδες επιχειρήσεις για την περίοδο 2019-2020. Την απαλλαγή τους από το συγκεκριμένο βάρος είχε ανακοινώσει, πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Εκτιμάται πως το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 110 εκατ. μόνο για την περίοδο 2019-2020. Να σημειωθεί βέβαια πως για την πενταετία 2019-2023 το ποσό αυτό υπολογίζεται συνολικά σε 400 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι για τη στήριξη του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ θα αντληθούν 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή, σε «νάρκη» εξελίσσεται και το ζήτημα του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Το έλλειμμα ξεκίνησε να δημιουργείται πριν δύο χρόνια όταν με υπουργικές αποφάσεις αντλήθηκαν σημαντικά ποσά, με σκοπό τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Από αυτή τη διαδικασία εκτιμάται πως μεταφέρθηκαν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα αναδείχθηκε διεξοδικά από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας. Σε επιστολή του συνδέσμου τον περασμένο Ιανουάριο επισημαινόταν μεταξύ πως «από τον Απρίλιο του 2023 και έπειτα, οι προμηθευτές έχουν επί της ουσίας κληθεί να αναλάβουν το κόστος χρηματοδότησης των μηνιαίων ελλειμμάτων του ΕΛΥΚΩ». Υπογράμμιζαν ακόμα πως «η παροχή των ΥΚΩ αποτελεί αδιαμφισβήτητα κοινωνική πολιτική για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας, ωστόσο το κόστος της δεν είναι αποδεκτό να μετατίθεται στους προμηθευτές, δυσχεραίνοντας τη δυνατότητα τους να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση παροχής των εν λόγω υπηρεσιών και υπονομεύοντας εν τέλει τον ίδιο τον σκοπό της συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής».

Διαβάστε ακόμη