Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορήγησε πράσινο δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Matrix Renewables, έναν ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής πέντε νέων φωτοβολταϊκών σταθμών στην Ισπανία. Οι σταθμοί αυτοί, συνολικής ισχύος 240 MW, θα βρίσκονται στις περιοχές Καστίλλη Λεόν και Εστρεμαδούρα.
Η επένδυση αυτή ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της ΕΤΕπ να υποστηρίξει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε πράσινες επενδύσεις έως το 2030 και τη δέσμευσή της για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη. Υποστηρίζοντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΕΤΕπ στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και στη συμβολή στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Το δάνειο υποστηρίζει επίσης το σχέδιο REPowerEU της ΕΕ, το οποίο επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας. Οι επιλεγμένες περιοχές για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς θεωρούνται περιοχές συνοχής με χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της ΕΤΕπ για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.
Η Matrix Renewables, που υποστηρίζεται από την TPG Rise, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη συνεργασία, τονίζοντας τη συμβολή του έργου τόσο στους στόχους βιωσιμότητας της εταιρείας όσο και στις ευρύτερες προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης της Ισπανίας. Οι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, παρέχοντας καθαρή ενέργεια σε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Το έργο ωφελείται επίσης από το πρόγραμμα InvestEU της ΕΕ, το οποίο στοχεύει στη κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων για τους στόχους πολιτικής της ΕΕ. Η συνολική δέσμευση της ΕΤΕπ για την ενεργειακή ασφάλεια είναι εμφανής στη χρηματοδότηση ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ για τέτοια έργα το 2023, εκ των οποίων τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν στην Ισπανία.

Η επένδυση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο ενεργειακό μέλλον για την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη