Τη δυνατότητα ο ΔΕΔΔΗΕ να διαθέτει ακόμα 10MW επιπλέον του υφιστάμενου περιθωρίου ανα υποσταθμό, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς για την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού θα θέτει διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας που θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Από αυτά τα 6MW θα αφορούν οικιακά συστήματα καθώς και σταθμούς ΑΠΕ που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.Τα 3.8 MW θα αφορούν τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και από σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου. Ειδικά για σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου το περιθώριο διατίθεται για σταθμούς παραγωγής ή αυτοπαραγωγής ισχύος μέχρι 100 Kw έκαστος. Τέλος, τα 0.2 MW του περιθωρίου θα αφορούν αιολικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των 60 kW.

Θα προβλέπεται ακόμα πως ειδικά για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, όπως εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το όριο ισχύος ορίζεται στα εκατό 100 kW.

Αν το περιθώριο απορρόφησης ισχύος 10 MW ανά Υποσταθμό εξαντληθεί, ο διαχειριστής του δικτύου εξαντληθεί, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό δύναται να επεκτείνει το ως άνω περιθώριο ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης.

Διαβάστε ακόμη