Η φεστιβαλική περίοδος είναι εδώ και η Ευρώπη σφύζει από ζωή και ενθουσιασμό. Αυτό που κάνει όμως τη φετινή χρονιά μοναδική είναι η καινοτόμος χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των μεγαλύτερων μουσικών εκδηλώσεων. Από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ μέχρι τη χρήση προηγμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και φωτισμού LED, οι διοργανωτές αποδεικνύουν ότι η μουσική και η αειφορία μπορούν να συμβαδίζουν αρμονικά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά φεστιβάλ που προωθούν πράσινες πρακτικές, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στον τομέα της ψυχαγωγίας.

  • Το Rock Werchter και η Bolt εγκατέστησαν την πρώτη ανεμογεννήτρια σε φεστιβάλ στο Βέλγιο. Η ανεμογεννήτρια ύψους 20 μέτρων παρείχε κατά μέσο όρο 110 kWh ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα. Επίσης, προστέθηκε μια ηλιακή εγκατάσταση που καλύπτει 170m2 για την παροχή ηλιακής ενέργειας στο φεστιβάλ. Τρεις υπερμπαταρίες συνέλεγαν και αποθήκευαν την ηλεκτρική ενέργεια. Το Rock Werchter δήλωσε ότι δύο σκηνές του φεστιβάλ λειτουργούσαν εξ ολοκλήρου με τοπικά παραγόμενη πράσινη ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση γεννητριών πετρελαίου.
  • Το Glastonbury και η Octopus Energy συνεργάστηκαν για την εγκατάσταση του «Gusty Spinfield» – μια ανεμογεννήτρια ύψους 28 μέτρων. Ο «Gusty» τροφοδοτούσε τους πωλητές φαγητού – τροφοδοτώντας έως και 300 ψυγεία με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Και αυτό δεν είναι όλο, ο Greg Jackson, ιδρυτής της Octopus Energy, έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή του Glastonbury και μίλησε για το πώς η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μεταμορφώνει τις κοινότητες και προωθεί τη βιωσιμότητα στη μουσική βιομηχανία.
  • Το Paradise City Festival και η Eneco Belgium συνεργάστηκαν για να λειτουργήσει το φεστιβάλ με 66% ανανεώσιμη ενέργεια. Πώς το πέτυχαν αυτό; Το 33% της ενέργειας προέρχεται από τα 372m2 ηλιακών πάνελ που είναι διασκορπισμένα σε όλο τον χώρο και την λίμνη που περιβάλλει το φεστιβάλ. Το υπόλοιπο 33% προήλθε από μια πράσινη ηλεκτρική καμπίνα που τροφοδοτείται από ένα τοπικό πάρκο ηλιακών πάνελ. Είχαν επίσης δοχεία μπαταριών που αποθήκευαν την ενέργεια που παραγόταν από τα ηλιακά πάνελ. Η σκηνή Contrast τροφοδοτήθηκε κατά 99,22% από ηλιακή ενέργεια. Τα Διεθνή Βραβεία Πιο Πράσινου Μέλλοντος το ονόμασαν το πιο βιώσιμο φεστιβάλ στον κόσμο για το 2024.
  • Το φεστιβάλ Mad Cool και οι Iberdrola Renewables πέτυχαν την πλήρη ηλεκτροδότηση των σκηνών τους με 100% πράσινη ενέργεια. Επίσης, μείωσαν και βελτιστοποίησαν την κατανάλωση ενέργειας μέσω αποτελεσματικού φωτισμού. Χρησιμοποίησαν τεχνολογία LED για να φωτίσουν τα μπαρ, τις σκηνές, τους χώρους συγκέντρωσης και τις VIP ζώνες. Η Dua Lipa, οι Sum 41 και η Avril Lavigne είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα που εμφανίστηκαν στις 100% βιώσιμες σκηνές.

Διαβάστε ακόμη