Σε μια συναρπαστική εξέλιξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Shell πρόκειται να εγκαταστήσει έναν ηλεκτρολύτη υδρογόνου 100MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Πάρκο Ενέργειας και Χημικών Προϊόντων Rheinland στη Γερμανία, σύμφωνα με το Carbon Credits. Αυτός ο ηλεκτρολύτης θα παράγει έως και 44.000 χιλιόγραμμα πράσινου υδρογόνου ημερησίως χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια. Το έργο, που έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εγκατάστασης, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2027.

Το έργο REFHYNE II

Το έργο REFHYNE II είναι το αποτέλεσμα της επιτυχούς εκτέλεσης της αρχικής πρωτοβουλίας REFHYNE. Η νέα φάση, η οποία χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), αποσκοπεί στην αναβάθμιση του μεγαλύτερου ηλεκτρολύτη μεμβρανών ανταλλαγής πρωτονίων στην Ευρώπη από 10 μεγαβάτ σε 100 μεγαβάτ. Ειδικότερα, στοχεύει στην παραγωγή ~ 15.000 τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο ενέργειας και χημικών της Shell Rheinland στη Γερμανία. Ο ηλεκτρολύτης θα παράγει πράσινο υδρογόνο και οξυγόνο από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτό το πράσινο υδρογόνο θα ενσωματωθεί στη συνέχεια στα υπάρχοντα συστήματα του διυλιστηρίου για να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών από τις λειτουργίες του διυλιστηρίου.

Μια στρατηγική επένδυση στο πράσινο υδρογόνο

Το REFHYNE II επωφελείται από υποστηρικτικές πολιτικές, όπως οι δεσμευτικοί στόχοι της ΕΕ για το ανανεώσιμο υδρογόνο και το ρυθμιστικό πλαίσιο της Γερμανίας. Επιπλέον, το έργο έχει λάβει υποστήριξη από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας “Horizon 2020” της ΕΕ. Η επένδυση αυτή ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Shell να μετατρέψει τα ενεργειακά και χημικά της πάρκα σε πηγές προϊόντων με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου της Shell, οι βασικοί εταίροι της εταιρείας στο REFHYNE II περιλαμβάνουν τις ITM Power (Trading) Ltd, ITM Power Germany GmbH, Linde GmbH, TECNALIA, ETM, SINTEF AS και CONCAWE. Η Shell αναμένει ότι το παραγόμενο υδρογόνο θα πληροί τα πρότυπα της ΕΕ για τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO). Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το έργο REFHYNE II θα ενταχθεί στα σχέδια ταμειακών κεφαλαιουχικών δαπανών της Shell και θα ξεπεράσει τους στόχους του εσωτερικού ποσοστού απόδοσης (IRR) για το τμήμα Renewables & Energy Solutions. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της περσινής Ημέρας Κεφαλαιαγορών που διοργάνωσε η Shell.

Οι τολμηρές επενδύσεις της Shell στο πράσινο υδρογόνο

Η Shell Nederland και η Shell Overseas Investments, θυγατρικές της Shell plc, αποφάσισαν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη μονάδα ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη, την Holland Hydrogen I. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το επόμενο έτος στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Ο ηλεκτρολύτης ισχύος 200 MW θα παράγει έως και 60.000 κιλά ανανεώσιμου υδρογόνου ημερησίως. Επιπλέον, το εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί ενέργεια από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust, το οποίο ανήκει εν μέρει στη Shell. Το πράσινο υδρογόνο θα αποανθρακώσει το πάρκο Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam, το βασικό κέντρο παραγωγής βενζίνης, ντίζελ και καυσίμων αεριωθουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Shell αποτελούσε πάντα πρωτοπόρο στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Το 2022, η Shell και η Kansai Electric Power συνεργάστηκαν σε αλυσίδες εφοδιασμού υγρού υδρογόνου (LH2) για την αποανθρακοποίηση των επιχειρήσεών τους Η συνεργασία τους περιελάμβανε την παραγωγή αποανθρακοποιημένου υδρογόνου, την ανάπτυξη της τεχνολογίας υγροποίησης και αποθήκευσης της Shell και τη χρήση του υδρογόνου στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Kansai της Ιαπωνίας.

Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της Shell, υποστηρίζοντας την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050. Δεν είναι περίεργο, αυτό έχει σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Θα επιτύχει η ΕΕ τους στόχους της για το υδρογόνο το 2030;

Το 2022 το πράσινο υδρογόνο απέκτησε μια εντελώς νέα προοπτική με ευρύ φάσμα χρήσεων. Χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή χάλυβα, στην κινητικότητα, στην ανάμειξη φυσικού αερίου, στα συνθετικά καύσιμα και στη θέρμανση. Έτσι, το 41% της ζήτησης καθαρού υδρογόνου στην Ευρώπη, που ανήλθε σε 8,09 kt, προήλθε από αυτές τις νέες χρήσεις υδρογόνου.

Με την αύξηση των εφαρμογών πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη, αυξήθηκε και η ζήτησή του. Για παράδειγμα, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία βασίζονται σε αυτές τις εφαρμογές για το 100%, το 90% και το 86% της κατανάλωσης υδρογόνου τους, αντίστοιχα. Στην Εσθονία, είναι 100%, ενώ στην Ελβετία είναι 51%. Επιπλέον, συγκεκριμένες βιομηχανίες ηγούνται της ζήτησης σε διάφορες χώρες. Ο τομέας διύλισης της Γερμανίας αντιπροσωπεύει το 23%, η παραγωγή αμμωνίας στην Ισπανία αποτελεί το 80%, η παραγωγή μεθανόλης στην Ισλανδία είναι στο 90% και η χαλυβουργία της Αυστρίας κυριαρχεί με 83%.

Επιπλέον, η τελευταία έκθεση για το υδρογόνο της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιώσιμη Μετάβαση, γνωστή και ως ERCST, αποκάλυψε ότι η Ευρώπη έχει χαράξει ένα σημαντικό σημάδι στην αγορά υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Τροφοδοτείται από φιλόδοξους στόχους και κυβερνητικά κίνητρα.

Η ΕΕ υιοθέτησε μια στρατηγική για το υδρογόνο το 2020, με στόχο την εγκατάσταση 6GW ηλεκτρολυτών έως το 2024 και 40GW έως το 2030.

Το σχέδιο REPowerEU, που θεσπίστηκε το 2022 για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, έθεσε ακόμη υψηλότερους στόχους. Στοχεύει στη χρήση 20 ΜΤ ανανεώσιμου υδρογόνου μέχρι το 2030, με 50% από εγχώρια παραγωγή. Το BloombergNEF εκτιμά ότι η επίτευξη αυτού του εγχώριου στόχου απαιτεί 125GW δυναμικότητας ηλεκτρολυτών, δηλαδή το τριπλάσιο του στόχου του 2030.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης θέσει ξεχωριστά τους στόχους τους για τους ηλεκτρολύτες. Συνολικά ανέρχονται σε 54,3GW μέχρι το 2030. Αυτοί οι εθνικοί στόχοι ευθυγραμμίζονται με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο, αλλά υπολείπονται του στόχου της REPowerEU. Ωστόσο, το BloombergNEF προβλέπει ότι οι χώρες της ΕΕ θα αναπτύξουν το πολύ 23GW μέχρι το 2030, με βάση τα τρέχοντα έργα και τις πολιτικές. Από την άλλη πλευρά, η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες ενδέχεται να μην επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους για τους ηλεκτρολύτες.

Συνολικά, με μια σταθερή επενδυτική υποστήριξη, το έργο REFHYNE 2 θα ωθήσει την καινοτομία στο αποκορύφωμά της. Κατά συνέπεια, η έμπειρη ομάδα της Shell θα διαχειριστεί με ακρίβεια τη μεγάλη κλιμάκωση, προωθώντας έτσι σημαντικά το πράσινο υδρογόνο για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη