Η Nala Renewables, κοινοπραξία της Trafigura και της IFM Investors, απέκτησε από την OX2 ένα έργο αιολικής ενέργειας 99,2 MW στην ανατολική Ρουμανία. Αυτό σηματοδοτεί την τελευταία επένδυση της εταιρείας στον αναπτυσσόμενο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ρουμανίας, μετά την πρόσφατη είσοδό της στην αγορά ηλιακής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Το έργο, το οποίο πρόκειται να αρχίσει να κατασκευάζεται πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παράγει 312 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, αρκετή για να τροφοδοτήσει 51.000 ρουμανικά νοικοκυριά. Η OX2 θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία του αιολικού πάρκου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Η συμφωνία είναι σημαντική και για τις δύο εταιρείες. Αποτελεί την πρώτη πώληση της OX2 στη Ρουμανία και την τρίτη εξαγορά της Nala Renewables στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το 2024. Η επένδυση αναδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ρουμανίας, το οποίο οφείλεται στις ευνοϊκές επενδυτικές συνθήκες και στις ισχυρές προοπτικές της πράσινης ενέργειας.

Η Nala Renewables έχει φιλόδοξα σχέδια επέκτασης, στοχεύοντας σε συνολική λειτουργική ικανότητα 4 GW έως το 2025. Η εταιρεία επικεντρώνεται σε έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας και αποθήκευσης μπαταριών σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, η OX2 διερευνά επίσης πρόσθετες ευκαιρίες στη Ρουμανία, συμπεριλαμβανομένων έργων ηλιακής ενέργειας, αποθήκευσης ενέργειας και υδρογόνου. Η εταιρεία σκοπεύει να πωλήσει άλλο ένα έργο αιολικής ενέργειας παρόμοιου μεγέθους στην ίδια περιοχή αργότερα φέτος.

Η εξαγορά αυτή υπογραμμίζει την ταχεία ανάπτυξη του τοπίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Ρουμανία και την αυξανόμενη συμμετοχή διεθνών επενδυτών στη μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη