Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Turnu Măgurele-Nikopol στον ποταμό Δούναβη συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο διασυνοριακών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κατάλογος ΑΠΕ CB RES) στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια (CEF Energy), σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Η βουλγαρική εταιρεία ηλεκτρισμού National Electricity Company (Natsionalna Elektricheska Kompania EAD – NEK) δήλωσε ότι το κοινό της έργο με τη ρουμανική Hidroelectrica για το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Turnu Măgurele – Nikopol πέρασε με επιτυχία το στάδιο της αξιολόγησης.

Το υδροηλεκτρικό έργο των 840 MW, που βρισκόταν σε αναμονή για δεκαετίες, αναβίωσε το 2022.

Είναι ένα από τα τρία έργα που κέρδισαν το καθεστώς που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθούν στον κατάλογο ΑΠΕ του CB. Τα άλλα δύο είναι το PONTIS (Progressing On reNewable energy Transfer for International Supply in a connected Europe) και το BEI – Bornholm Energy Island.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει συνολικά οκτώ έργα

Το σύστημα, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 και επικαιροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, αποτελείται πλέον από οκτώ έργα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συγκρότημα υδραυλικών κατασκευών Turnu Măgurele – Nikopol θα χρησιμοποιήσει το υδροηλεκτρικό δυναμικό του Δούναβη, ενώ παράλληλα θα επικεντρωθεί στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και την ικανοποίηση κοινοτικών και βιομηχανικών αναγκών.

Τα οκτώ έργα με το καθεστώς CB RES είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτική στήριξη για μελέτες και έργα στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος CEF. Επιπλέον, επωφελούνται από την υψηλότερη προβολή, την αυξημένη ασφάλεια των επενδυτών και την ισχυρότερη υποστήριξη από τα κράτη μέλη, δήλωσε η Επιτροπή.

Ο προτεινόμενος υδροηλεκτρικός σταθμός αναμένεται να παράγει 4,4 TWh ετησίως.

Σύμφωνα με τη ΝΕΚ, το συγκρότημα προβλέπει δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής και έναν μεγάλο ταμιευτήρα.

Η συνολική αναμενόμενη παραγωγή είναι 4,4 TWh ετησίως. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα έχουν 420 MW εγκατεστημένης ισχύος η καθεμία ή 2,2 TWh η καθεμία.

Η ιδέα για το υδροηλεκτρικό έργο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν έγιναν οι πρώτες μελέτες.

Διαβάστε ακόμη