Η OMV σκοπεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία δήλωσε ότι η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία διαθέτουν μεγάλο δυναμικό αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών OMV έχει υποστεί μια σημαντική μεταμόρφωση προς τις καθαρές τεχνολογίες. Καθώς παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, ο διευθύνων σύμβουλος Άλφρεντ Στερν (Alfred Stern) επισήμανε ότι η εταιρεία θέλει να επεκτείνει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία έχουν μεγάλο δυναμικό αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η εταιρεία έχει ήδη σημαντική παρουσία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία, όπου η θυγατρική της OMV Petrom λειτουργεί ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου ισχύος 860 MW. Η εταιρεία δήλωσε ήδη τον Ιούνιο ότι αναζητά ευκαιρίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή.

Ο Στερν δήλωσε ότι η OMV δεν εξαρτάται πλέον από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Αύξηση του χαρτοφυλακίου πράσινης ενέργειας στη Ρουμανία

Η OMV Petrom αναπτύσσει σχέδια, με τον φορέα εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), για τέσσερα φωτοβολταϊκά έργα με συνδυασμένη ισχύ 450 MW. Επιπλέον, έχει αγοράσει φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 710 MW στη χώρα.

Η ρουμανική θυγατρική κατέχει το 50% της εταιρείας Electrocentrale Borzești, η οποία διαθέτει έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 1 GW, 950 MW από αιολικά και 50 MW από ηλιακά. Η OMV Petrom επέκτεινε επίσης τη συνεργασία της με την Renovatio μέσω της απόκτησης μεριδίου 50% σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους 130 MW.

Η εταιρεία επενδύει σε βιοκαύσιμα και πράσινο υδρογόνο στη Ρουμανία, καθώς και σε μια εγκατάσταση για ανανεώσιμα συστατικά ντίζελ στο διυλιστήριο Schwechat στην Αυστρία.

Στοιχήματα σε CCS, γεωθερμική ενέργεια

Ο όμιλος απέκτησε τον Ιούνιο μια δεύτερη άδεια στη Νορβηγία για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), σε ένα έργο στο οποίο κατέχει το 30%. Η τοποθεσία Iroko στη Βόρεια Θάλασσα της Νορβηγίας έχει χωρητικότητα 215 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε η OMV και πρόσθεσε ότι θα μπορεί να δέχεται 7,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η επιχείρησή της για τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στοχεύει στην επίτευξη 4 TWh γεωθερμικής ενέργειας, 3 TWh έως 4 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τριών εκατομμυρίων τόνων δυναμικότητας CCS ετησίως έως το 2030. Η OMV δεσμεύτηκε να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα αυτό μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε ακόμη