Εν αναμονή του νέου πολυετούς ενεργειακού σχεδίου της Γαλλίας (PPE) και της νέας κυβερνητικής σύνθεσης, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Κλίματος (DGEC) και η Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων (DGE) ανακοίνωσαν δύο νέες προσκλήσεις υποβολής προσφορών για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2024. Συνολικά 1,225 GW ηλιακής ενέργειας θα προσφερθούν σε δύο δημοπρασίες, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Αναλυτικά, οι περίοδοι υποβολής προσφορών για την ηλιακή ενέργεια προβλέπονται: μεταξύ 19 και 30 Αυγούστου για τα φωτοβολταϊκά που τοποθετούνται στο έδαφος, για συνολική ισχύ 925 MW- και μεταξύ 26 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου για τα φωτοβολταϊκά που τοποθετούνται σε κτίρια, για συνολική ισχύ 300 MW

Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε εκτροφεία αιγοπροβάτων και βοοειδών θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τον διαγωνισμό για την επίγεια εγκατάσταση. Ανάλογα με το ύψος τους, άλλα αγροβολταϊκά έργα θα μπορούν να εγγραφούν στην πρόσκληση υποβολής προσφορών στο έδαφος ή σε κτίρια.

Αλλαγή του κριτηρίου άνθρακα

Για την προώθηση των πάνελ ευρωπαϊκής κατασκευής, η πρόσκληση υποβολής προσφορών για την κατασκευή θα περιλαμβάνει νέα κριτήρια όσον αφορά το ανθρακικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών μονάδων. Η γνωστή «γαλλική ιδιαιτερότητα» σε αυτό το σημείο αλλάζει με την εγκατάλειψη της μεθόδου ανάλυσης κύκλου ζωής (ΑΚΖ) υπέρ μιας προσέγγισης «μείγματος χωρών». Συγκεκριμένα, σε κάθε χώρα θα αντιστοιχίζεται μια βαθμολογία άνθρακα που θα εφαρμόζεται για κάθε μονάδα, κύτταρο ή πλακίδιο που εισάγεται από τη χώρα αυτή. «Αυτή η τροποποίηση θα μπορούσε, εάν είναι επιτυχής, να γενικευτεί σε όλα τα φωτοβολταϊκά συστήματα στήριξης», διευκρινίζει η DGE σε δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η νέα αυτή μεθοδολογία αποσκοπεί στον περιορισμό των δυνατοτήτων απάτης και καταστρατήγησης των απαιτήσεων για το ανθρακικό αποτύπωμα. Για τους παρατηρητές της αγοράς, είναι επίσης ένας τρόπος άμεσης προώθησης μελλοντικών γαλλικών και ευρωπαϊκών έργων παραγωγής φωτοβολταϊκών με ευνοϊκές αξιολογήσεις, παρά το αποτύπωμα άνθρακα που είναι μερικές φορές λίγο καλύτερο ή ίσο με τους σημερινούς κινέζους παραγωγούς.

Η μέθοδος ΑΚΖ επέτρεψε στους Κινέζους κατασκευαστές να καταβάλουν προσπάθειες στις γραμμές παραγωγής τους και να υποστηρίξουν, σε παγκόσμια κλίμακα, μια πιο φιλική προς το περιβάλλον αλυσίδα αξίας των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Αυτή η μεθοδολογία επέτρεψε την αξιολόγηση των μονάδων παραγωγής σύμφωνα με το πραγματικό αποτύπωμα άνθρακα και έτσι ενίσχυσε την αξία των πρωτοβουλιών των κατασκευαστών, όπως η αλλαγή προμηθευτών ή η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοκατανάλωσης στο χώρο για την αποφυγή της επιβάρυνσης από το ενεργειακό μείγμα της Κίνας που είναι εντατικό σε άνθρακα, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη