Η Πορτογαλία επιδιώκει να προωθήσει την ευελιξία και να εξισορροπήσει το σύστημα ηλεκτροδότησής της με την αποθήκευση ενέργειας, καθώς συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε την Τετάρτη 1 Αυγούστου ότι διέθεσε 99,75 εκατ. ευρώ (107,6 εκατ. δολάρια) σε μια προσφορά για τη στήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 500 MW.

Σύμφωνα με το περιοδικό pv, τα επιλέξιμα έργα μπορούν να λάβουν έως και 30 εκατ. ευρώ και μπορούν να αναπτυχθούν τόσο σε επίπεδο μεταφοράς όσο και σε επίπεδο διανομής έως το τέλος του 2025. Η χρηματοδότηση χορηγείται μέσω του Περιβαλλοντικού Ταμείου και περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) της χώρας.

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται «ως απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη βελτιστοποίησης και διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με ευέλικτο τρόπο, ιδίως υπό το πρίσμα της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης και των επιπτώσεών της στην αγορά ενέργειας», αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέσω της πύλης του Περιβαλλοντικού Ταμείου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Maria da Graça Carvalho, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «μοναδική ευκαιρία για εταιρείες και ιδρύματα που επιθυμούν να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο και ανεξάρτητο ενεργειακό μέλλον στην Πορτογαλία και να αποτελέσουν έτσι μέρος της λύσης στις τρέχουσες ενεργειακές προκλήσεις».

Διαβάστε ακόμη