Η HDF Energy υπέγραψε στις 29 Ιουλίου ένα Μνημόνιο Κατανόησης με την Υπουργό Βιομηχανίας, Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Τυνησίας, Fatma Thabet Chiboub θέτοντας τα θεμέλια για την έναρξη ενός μεγάλου έργου παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Τυνησία.

Η συνεργασία αυτή ευθυγραμμίζεται πλήρως με την εθνική στρατηγική της Τυνησίας να καταστεί ηγέτης στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, εκμεταλλευόμενη τους άφθονους ηλιακούς και αιολικούς πόρους της χώρας. Η αρχική επένδυση ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εξυπηρετήσει τόσο την ευρωπαϊκή αγορά όσο και τις εγχώριες ανάγκες.

Το Μνημόνιο Κατανόησης περιγράφει την ανάπτυξη ενός μεγάλου έργου πράσινου υδρογόνου με δυνητική δυναμικότητα 1 GW αιολικής ενέργειας, 500 MW φωτοβολταϊκής ενέργειας και 800 MW ηλεκτρολυτών, ικανών να παράγουν έως και 65.000 τόνους υδρογόνου. Αυτή η παραγωγή πράσινου υδρογόνου προορίζεται κυρίως για εξαγωγή στην Ευρώπη μέσω του διαδρόμου SoutH2, μιας πρωτοβουλίας αγωγών υδρογόνου υπό την ηγεσία των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.

Το έργο θα εμπλέξει τοπικούς επενδυτές και κοινότητες, καθώς και τον ευρύτερο οικονομικό και βιομηχανικό τομέα της Τυνησίας, η οποία αποτελεί ήδη κόμβο για τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του κ. Ζιλ Μπουντέρ, Αντιπροέδρου της HDF Energy για την περιοχή EMEA, του κ. Ουαέλ Τσουσέν, υφυπουργού αρμόδιου για την ενεργειακή μετάβαση, του κ. Σαμίρ Ματζούλ, προέδρου της UTICA, του κ. Καλέντ Σελάμι, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της UTICA, του κ. Arnaud Guigné, επικεφαλής της περιφερειακής οικονομικής υπηρεσίας της γαλλικής πρεσβείας, και του κ. Σιλβέν Σαρριέ, αντιπροέδρου δημοσίων υποθέσεων της HDF Energy.

Διαβάστε ακόμη