Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ξεπέρασαν τον Ιούνιο για πρώτη φορά στην ιστορία την ικανότητα παραγωγής άνθρακα στην Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση της νορβηγικής εταιρείας συμβούλων ερευνών Rystad Energy.

Η συμβουλευτική εταιρεία προβλέπει ότι μέχρι το 2026, η ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσει μόνη της τον άνθρακα ως κύρια πηγή ενέργειας στην Κίνα, με σωρευτική δυναμικότητα που θα υπερβαίνει το 1,38 TW, 150 GW περισσότερο από τον άνθρακα.

Ενώ πάνω από 100 GW νέας ηλιακής ενέργειας αναπτύχθηκαν στην Κίνα κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, η Rystad Energy διαπίστωσε ότι προστέθηκαν μόνο 8 GW άνθρακα. Ωστόσο, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος καταναλωτής άνθρακα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η Rystad Energy αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρότερους περιορισμούς στα νέα έργα άνθρακα για την επίτευξη των στόχων μείωσης του άνθρακα. Οι σύμβουλοι εξήγησαν ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στη σταδιακή κατάργηση μικρότερων μονάδων άνθρακα, στην αναβάθμιση των υφιστάμενων για τη μείωση των εκπομπών και στην επιβολή αυστηρότερων προτύπων για νέα έργα.

Η Rystad Energy πρόσθεσε ότι, καθώς αυξάνεται το δυναμικό καθαρής ενέργειας της Κίνας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η χαμηλή χρήση και η διαλείπουσα λειτουργία, μέσω αναβαθμίσεων στην υποδομή του δικτύου και της προσθήκης αποθηκευτικών χώρων μπαταριών για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του δικτύου.

Στην Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή άνθρακα στον κόσμο, το μερίδιο του άνθρακα στη συνολική ισχύ της χώρας έπεσε κάτω από το 50% νωρίτερα φέτος, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960.

Διαβάστε ακόμη