Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε εγγύηση 500 εκατομμυρίων ευρώ προς την Deutsche Bank. Αυτή η «αντεγγύηση» αποτελεί το πρώτο μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε η ΕΤΕπ τον Δεκέμβριο του 2023 για την αύξηση της δυναμικότητας αιολικής ενέργειας στην ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτή η συνεργασία ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμπλέξει περισσότερες εμπορικές τράπεζες στη χρηματοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η επείγουσα ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να μειώσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η εγγύηση της ΕΤΕπ ουσιαστικά προστατεύει τη Deutsche Bank από πιθανές απώλειες σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης δανείων για αιολική ενέργεια. Η Deutsche Bank θα χρησιμοποιήσει αυτά τα 500 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ειδικά για επενδύσεις στην παραγωγή και τη σύνδεση με το δίκτυο αιολικής ενέργειας. Αυτό αναμένεται να ξεκλειδώσει έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικών επενδύσεων από εταιρείες και ιδιώτες στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Ωστόσο, η βιομηχανία αιολικής ενέργειας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Η αβέβαιη ζήτηση για αιολική ενέργεια, οι αργές διαδικασίες αδειοδότησης έργων, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, ο υψηλός πληθωρισμός και ο ανταγωνισμός από προϊόντα χαμηλότερης τιμής από την Κίνα αποτελούν όλα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Η πρωτοβουλία των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΤΕπ στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και στην υποστήριξη της κατασκευής 32 gigawatt (GW) νέας αιολικής ισχύος. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ να επιτύχει 117 GW νέας αιολικής ισχύος έως το 2030. Η συνεργασία αυτή μεταξύ της ΕΤΕπ και της Deutsche Bank αποτελεί σημαντικό βήμα προς ένα πιο ασφαλές και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη