Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον δεύτερο διασυνοριακό διαγωνισμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο του Μηχανισμού χρηματοδότησης της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RENEWFM), σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η πρόσκληση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως τις 4 Μαρτίου 2025, θα στηρίξει την κατασκευή επίγειων φωτοβολταϊκών έργων που βρίσκονται στη Φινλανδία και χερσαίων αιολικών έργων που βρίσκονται στην Εσθονία. Τα έργα πρέπει να κατασκευαστούν και να τεθούν σε λειτουργία εντός δύο έως τριών ετών από τη λήξη της πρόσκλησης. Η διαχείριση του διαγωνισμού θα γίνει από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).

Ο πρώτος διασυνοριακός διαγωνισμός της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 και νωρίτερα φέτος, ο CINEA υπέγραψε συμφωνίες επιχορήγησης με επτά ηλιακά έργα σε ολόκληρη τη Φινλανδία με συνολική δυναμικότητα 212,99 MW.

Η Επιτροπή θέσπισε το RENEWFM το 2020 για να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη μπορούν είτε να είναι συνεισφέρουσες χώρες και να καταβάλλουν άμεσες πληρωμές στο πρόγραμμα, είτε να είναι χώρες υποδοχής και να επιτρέπουν την ανάπτυξη εγκαταστάσεων στην επικράτειά τους. Οι συνεισφέρουσες χώρες και οι χώρες υποδοχής μοιράζονται τα στατιστικά οφέλη της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το Λουξεμβούργο παρέχει εθελοντική πληρωμή ύψους 52,4 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη πρόσκληση χρηματοδότησης, αφού επένδυσε 40 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη.

Το CINEA αναφέρει ότι θα διοργανώσει μια ημέρα ενημέρωσης αργότερα αυτό το καλοκαίρι, όπου θα εξηγήσει τους όρους της πρόσκλησης, τα κριτήρια ανάθεσης και την κατάταξη των προσφορών, καθώς και τους κανόνες για την εκταμίευση των επιχορηγήσεων.

Διαβάστε ακόμη