Η ΕΕ παρήγαγε για πρώτη φορά σε οποιαδήποτε εξαμηνιαία περίοδο, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) παρά από ορυκτά καύσιμα το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη δεξαμενή σκέψης Ember, όπως αναφέρει το RenewablesNow.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια επεκτάθηκαν σε ποσοστό ρεκόρ 30% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η παραγωγή ορυκτών καυσίμων μειώθηκε κατά 17% και αντιπροσωπεύει το 27% της συνολικής παραγωγής.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ έκαιγαν 24% λιγότερο άνθρακα και 14% λιγότερο φυσικό αέριο από το πρώτο εξάμηνο του 2023 έως το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η μετατόπιση αυτή έρχεται παρά τη μικρή άνοδο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που ακολούθησε δύο χρόνια πτώσης που συνδέονται με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Ember, ο ήπιος καιρός και οι ισχυρές επιδόσεις των υδροηλεκτρικών έπαιξαν επίσης ρόλο στην πτώση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα. Ο μεγαλύτερος παράγοντας, ωστόσο, ήταν η ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μετά από τις προσθήκες δυναμικότητας ρεκόρ και για τις δύο τεχνολογίες το 2023. Μια συνεχής εστίαση στην επιτάχυνση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας από την ΕΕ μπορεί τώρα να αναμένεται μετά την επιβεβαίωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάηεν ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε η Ember.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε κατά 21% ή 25 TWh σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ η αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 9% ή 20 TWh.

Δεκατρία κράτη μέλη παράγουν πλέον περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολική και ηλιακή ενέργεια από ό,τι από ορυκτά καύσιμα, με τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες να επιτυγχάνουν αυτό το ορόσημο για πρώτη φορά. Τον Μάιο, η Ισπανία απέκτησε για πρώτη φορά πάνω από το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη