Η Enel Green Power έχει πρωτοπορήσει σε μια πρωτοποριακή προσέγγιση για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας συνδυάζοντας υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια σε ένα ενιαίο σύστημα. Το Εργαστήριο Καινοτομίας της εταιρείας στην Κατάνια της Ιταλίας, σε συνεργασία με την NRG, ανέπτυξε αυτή την ιδέα, η οποία στη συνέχεια εφαρμόστηκε στον σταθμό παραγωγής ενέργειας Venaus στο Πιεμόντε, σύμφωνα με το reve.

Το καινοτόμο αυτό έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών πάνελ στην επιφάνεια του ταμιευτήρα ενός υδροηλεκτρικού σταθμού. Αυτός ο υβριδισμός προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα ηλιακής ενέργειας. Πρώτον, η ψυχρότερη θερμοκρασία του νερού βελτιώνει την απόδοση των φωτοβολταϊκών, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να μειώσουν την απόδοσή τους. Δεύτερον, το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των πάνελ, εξοικονομώντας υδάτινους πόρους. Τρίτον, τα πάνελ λειτουργούν ως σκιά, μειώνοντας την εξάτμιση του νερού. Τέλος, η προσέγγιση αυτή ελαχιστοποιεί τη χρήση γης και αποφεύγει οποιαδήποτε οπτική επίπτωση στο περιβάλλον.

Η μονάδα Venaus ενσωματώνει προηγμένα διφασικά φωτοβολταϊκά πάνελ, ικανά να συλλαμβάνουν το ηλιακό φως και από τις δύο πλευρές, μεγιστοποιώντας την παραγωγή ενέργειας. Η ενσωμάτωση ενός συστήματος SCADA επιτρέπει την παρακολούθηση ολόκληρου του συστήματος σε πραγματικό χρόνο, βελτιστοποιώντας την απόδοση.

Με δυναμικότητα 1 MW και εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 1.200 MWh, το έργο Venaus αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρουσιάζει τη δέσμευση της Enel Green Power για καινοτομία και βιωσιμότητα, αποδεικνύοντας πώς ο συνδυασμός διαφορετικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να δημιουργήσει πιο αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.

Διαβάστε ακόμη