Τούρκοι μηχανικοί σχεδίασαν ένα πτυσσόμενο φωτοβολταϊκό σύστημα 15 kW, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί από οποιονδήποτε μέσα σε 15 λεπτά. Ο μικροηλιακός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι εύχρηστος σε περίπτωση καταστροφών και για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Όταν ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε το Kahramanmaraş και τις γύρω περιοχές τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας απευθύνθηκε στην εταιρεία Türkiye Electromechanic Industry (Temsan). Ανέθεσε στους μηχανικούς να βρουν μια λύση για τη γρήγορη αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση τέτοιων καταστροφών.

Το αποτέλεσμα του έργου Mobitem είναι ένα μικρό, κινητό και φορητό φωτοβολταϊκό σύστημα. Χωράει σε ένα εμπορευματοκιβώτιο ύψους 2,5 μέτρων και έκτασης 21 τετραγωνικών μέτρων.

Μία μονάδα καλύπτει έως και 60 οικογένειες

Η πραγματική ισχύς είναι 15 kW και ο καθένας μπορεί να εγκαταστήσει το σύστημα μέσα σε 15 λεπτά. Αποτελείται από 30 ηλιακούς συλλέκτες, έναν μετατροπέα και μια μπαταρία 57,5 kWh. Σε ιδανικές συνθήκες, όταν το ηλιακό φως είναι έντονο, μία μονάδα καλύπτει τις βασικές ανάγκες 60 οικογενειών, υποστηρίζει η Temsan. Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί σε πέντε ώρες.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ των 525 W κατασκευάζονται στην Τουρκία. Έξι πηγαίνουν στην κορυφή του κοντέινερ και τα υπόλοιπα είναι τοποθετημένα σε τέσσερις πλατφόρμες με τροχούς που τεντώνονται και διπλώνονται με μηχανισμό ψαλιδιού.

Η Mobitem διαθέτει επιπλέον πρωτότυπα διαφόρων μεγεθών, εκ των οποίων το ένα έχει σχεδιαστεί για να ποτίζει φρούτα και λαχανικά. Είναι ενσωματωμένο σε ένα μικρό ρυμουλκούμενο, το οποίο περιλαμβάνει μια δεξαμενή νερού.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει τις πωλήσεις των προϊόντων όταν ολοκληρώσει τις δοκιμές.

Διαβάστε ακόμη