Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σκέφτεται να ανατρέψει την απαγόρευση του βασιλιά Καρόλου για τα αιολικά πάρκα, καθώς οι ανεμογεννήτριες είναι μεταξύ των αλλαγών που εξετάζει ο κληρονόμος του κτήματος του δουκάτου της Κορνουάλης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στην Guardian.

Ο πατέρας του, Κάρολος, πιστεύει ότι τα αιολικά πάρκα είναι μια «κηλίδα για το τοπίο», υποστηρίζοντας κάποτε ότι φοβόταν ότι η Βρετανία θα καταλήξει σαν τη Δανία «γονατιστή από αυτά τα καταραμένα πράγματα».

Ωστόσο, ο πρίγκιπας της Ουαλίας διέταξε μια σημαντική αναθεώρηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην έκταση 130.000 στρεμμάτων του δουκάτου του στην Κορνουάλη, η οποία αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της κληρονομικής αυτοκρατορίας του που εκτείνεται σε 20 κομητείες της Αγγλίας.

Ο Ουίλιαμ εξετάζει την εισαγωγή μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών πάρκων, γεωθερμικής ενέργειας που εξάγεται κάτω από την επιφάνεια της Γης και βιομάζας από αποσυντιθέμενη οργανική ύλη παράλληλα με χερσαίες ανεμογεννήτριες για να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και να βοηθήσει το δουκάτο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2032.

Το διοικητικό συμβούλιο του δουκάτου, το πριγκιπικό συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο Ουίλιαμ, αναμένεται να εξετάσει μια μελέτη -που περιγράφεται ως σημαντικό έργο- σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεγάλης κλίμακας αργότερα φέτος και πηγές έχουν καταστήσει σαφές ότι η τοποθέτηση αιολικών πάρκων σε γη του δουκάτου είναι προς εξέταση.

Τα σχέδια του Ουίλιαμ υπόσχονται να συμβαδίσουν με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επέκταση της χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Ενισχύθηκαν και από τη σύνδεση μεταξύ της Crown Estate, που ανήκει ονομαστικά στον βασιλιά, και της νέας δημόσιας εταιρείας Great British Energy.

Παρά την αντίθεσή του στη χερσαία αιολική ενέργεια, ο βασιλιάς υποστηρίζει και αυτός τις ανεμογεννήτριες στη θάλασσα και θα δει τα επίσημα έσοδά του να αυξάνονται κατά 53% σε 132 εκατ. λίρες το 2025-26, επειδή η κρατική επιχορήγηση συγκρίνεται με τα ανθηρά ετήσια κέρδη ύψους 1,1 δισ. λιρών του Crown Estate, το οποίο κατέχει τον θαλάσσιο βυθό σε απόσταση έως 12 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική χώρα.

Ο Ουίλιαμ, ο 25ος δούκας της Κορνουάλης, μοιράζεται το πάθος του πατέρα του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και για τη διατήρηση των πιο όμορφων τοπίων του δουκάτου, γεγονός που σήμαινε ότι ο βασιλιάς όταν ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας μπλόκαρε κάθε προσπάθεια κατασκευής ανεμογεννητριών στη γη του.

Αλλά ακόμη και πριν η κυβέρνηση άρει την de facto απαγόρευση των Συντηρητικών για νέα χερσαία αιολικά πάρκα και ανακοινώσει σχέδια για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2030, οι αξιωματούχοι του δουκάτου είχαν επανεκτιμήσει την προσέγγισή τους μετά την προσχώρηση του βασιλιά στο θρόνο τον Σεπτέμβριο του 2022 και την ανάληψη της εξουσίας από τον Ουίλιαμ.

Στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες, το δουκάτο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1337 για να παρέχει εισόδημα στον διάδοχο του θρόνου και κατέβαλε στον Ουίλιαμ 23,6 εκατ. λίρες πέρυσι, ανέφερε: «Υπάρχουν μεγάλες θεωρητικές δυνατότητες για την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη την περιουσία μας, ιδίως στο πλαίσιο των περιοχών ανάπτυξης και των διατηρητέων κτιρίων μας».

Διαβάστε ακόμη