Η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar αναζητά περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα της πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη και θα εξετάσει τόσο μειοψηφικές επενδύσεις όσο και πλειοψηφικά πακέτα μετοχών, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της, μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας με την ισπανική Endesa, σύμφωνα με το Reuters.

Η Masdar συμφώνησε την Πέμπτη να καταβάλει 817 εκατ. ευρώ (887 εκατ. δολάρια) για ποσοστό 49,99% σε 48 φωτοβολταϊκούς σταθμούς που ελέγχει η Endesa -μονάδα της ιταλικής Enel- στην Ισπανία, συνολικής δυναμικότητας 2 γιγαβάτ.

Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των φιλόδοξων πράσινων στόχων της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την «ομαλοποίηση» των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που είχαν αυξηθεί υπερβολικά κατά την εποχή των χαμηλών επιτοκίων, δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες στην περιοχή, δήλωσε ο Mazin Khan στο Reuters σε συνέντευξή του.

Η Masdar έχει επενδύσει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο σε διάφορα στάδια ανάπτυξης με συνολική δυναμικότητα περίπου 20 GW και αξία άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένει ότι η Ευρώπη θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της για δυναμικότητα 100 GW έως το 2030.

Η Masdar και η Endesa υπέγραψαν επίσης μνημόνιο συμφωνίας για την πιθανή ανάπτυξη επιπλέον 3 GW ηλιακής ισχύος, είπε ο Mazin Khan.

Με τα υψηλά επιτόκια και το αυξανόμενο κόστος χρέους να πλήττουν τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως η Iberdrola και η Enel έχουν γίνει πιο προσεκτικές σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι ευτυχείς να πουλήσουν μειοψηφικά μερίδια σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκές μονάδες για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις και να περιορίσουν το χρέος.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η Masdar συμφώνησε να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Διαβάστε ακόμη