Tο ζήτημα των περικοπών είναι ένα ακανθώδες ζήτημα το οποίο προκαλεί ανησυχία στην αγορά των ΑΠΕ και όχι απλώς θα συνεχίσει να υφίσταται, αλλά και θα ενταθεί αν δεν υλοποιηθούν έργα αποθήκευσης ενέργειας. Όπως ανέφερε την περασμένη Τρίτη ο καθηγητής του ΑΠΘ Παντελής Μπίσκας σε διαδικτυακό σεμινάριο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, η αποθήκευση ενέργειας θα πρέπει να φτάσει στο επίπεδο των 7,5 GW- 8 GW το 2030, ώστε να δοθεί μια ριζική λύση στο πρόβλημα, τη στιγμή που το αναθεωρημένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προδιαγράφει σημαντικά μικρότερη εγκατεστημένη ισχύ μονάδων αποθήκευσης στο τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο energygame.gr φέτος αναμένεται τετραπλασιασμός των περικοπών και οι λόγοι είναι δύο: Πρώτον, μπήκαν περισσότερα φωτοβολταϊκά και δεύτερον, έχουμε περισσότερη παραγόμενη ενέργεια. Εκτιμάται, μάλιστα, πως οι περικοπές φέτος αναμένεται να αγγίξουν το 4%-5%.Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι παραγωγοί μέχρι να λυθεί το ζήτημα της αποθήκευσης. Η πρώτη γραμμή άμυνας σύμφωνα με πηγές της αγοράς είναι η τροποποίηση των όρων των δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες, ώστε τουλάχιστον να προσαρμόσουν τους όρους δανειοδότησης με βάση τα έσοδα που θα έχουν, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα επιχειρηματικά σχέδια. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αρκετές τράπεζες θα αποδεχτούν αυτή τη λύση, αφού δεν θα θελήσουν να ρισκάρουν και να δουν τα δάνεια να «κοκκινίζουν».

Μπροστά σε αυτά δεδομένα οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα οι «μικροί» παραγωγοί φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Παράλληλα, καλούνται να βάλουν συστήματα τηλεποπτείας. Ουσιαστικά, με δικά τους έξοδα θα πρέπει οι παραγωγοί των φωτοβολταϊκών να εγκαταστήσουν συστήματα τηλεδιαχείρισης. Επισημαίνουν όμως την ανάγκη να υπάρχει ισοκατανομή στις περικοπές ενέργειας. Ο πρόσφατος νόμος 5106/2024 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφερε μια σημαντική αλλαγή. Οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW υποχρεούνται να προβούν σε εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης των σταθμών τους, εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας και πιο συγκεκριμένα έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024.

Την τελευταία περίοδο υπάρχει έντονη κινητικότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα και ενδιαφέρον από τους παραγωγούς να εγκαταστήσουν συστήματα τηλεδιαχείρισης. Να σημειωθεί πως με βάση τον ίδιο νόμο προβλεπόταν προθεσμία εγκατάστασης συστημάτων τηλεποπτείας και για σταθμούς άνω του 1 MW. Η προθεσμία είναι μέχρι τις 31/10/2024. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αναγκαίου εξοπλισμού, εντός της προαναφερόμενης χρονικής προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ «θα πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση συμμόρφωσης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, άλλως ο Διαχειριστής θα προβεί σε απενεργοποίηση της σύνδεσης της εγκατάστασής του με το Δίκτυο, μέχρι την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με την ανωτέρω απαίτηση».

Διαβάστε ακόμη