Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα έχει φουντώσει η συζήτηση για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε λίμνες, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν προς τα πλωτά φωτοβολταϊκά (FPV). Σύμφωνα με το PV Tech, μέσα στη φετινή χρονιά η Ιταλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες ανακοίνωσαν την έναρξη έργων FPV, με προγραμματισμένη εγκατεστημένη ισχύ άνω των 100 MW. Η ευρωπαϊκή ένωση βιομηχανιών φωτοβολταϊκών, Solar Power Europe, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι προοπτικές FPV στην Ευρώπη είναι καλές και η Ευρώπη αναμένεται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά FPV στον κόσμο.

Σύμφωνα με το PV Tech, τα έργα FPV προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων. Οι υπεράκτιες μονάδες FPV μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τα παλιρροϊκά επίπεδα, τα νησιά κ.λπ., ανακουφίζοντας αποτελεσματικά την έλλειψη χώρου για εγκατάσταση επίγειων φωτοβολταϊκών. Επιπλέον, τα υπεράκτια φωτοβολταϊκά μπορούν να ενσωματωθούν στην ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας για την προώθηση της προόδου και του μετασχηματισμού της βιομηχανίας.

Στο PV Tech μίλησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κινεζικής Sungrow FPV, του μεγαλύτερου κατασκευαστή πλωτών φωτοβολταϊκών παγκοσμίως. Όπως εξήγησε, «η Ευρώπη ήταν πάντα μία από τις αγορές όπου το FPV εκτιμάται ιδιαίτερα. Ήμασταν πάντα αισιόδοξοι για τις προοπτικές των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη και έχουμε επιτύχει πολύ καλές επιδόσεις στην αγορά, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από τους πελάτες μας». Προσθέτει πως «η θαλάσσια καθαρή ενέργεια έχει λάβει μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια και η έκκληση για μετάβαση «από τη στεριά στη θάλασσα» στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών αυξάνεται σταδιακά. Ωστόσο, λόγω του πολύπλοκου περιβάλλοντος, τα έργα αυτά εξακολουθούν να είναι γεμάτα προκλήσεις».

Το υπεράκτιο FPV «είναι μια ολοκαίνουργια προσέγγιση για τη χρήση της ωκεάνιας ενέργειας και την ανάπτυξη των πόρων. Υπό τις ίδιες συνθήκες φωτισμού, η επιφάνεια της θάλασσας είναι ανοιχτή και ανεμπόδιστη και τα πλεονεκτήματα της μεγάλης ηλιοφάνειας και της υψηλής ακτινοβολίας επιτρέπουν στα έργα FPV περισσότερες ώρες έκθεσης στο φως. Η προώθηση του FPV συμβάλλει στην εξοικονόμηση χερσαίων πόρων. Θα συμβάλει στην επέκταση των σεναρίων εφαρμογής φωτοβολταϊκών και της εγκατεστημένης ισχύος, στην κάλυψη της ζήτησης ισχύος στις ανεπτυγμένες παράκτιες περιοχές και θα συμβάλει στον στόχο της μείωσης του άνθρακα».

Διαβάστε ακόμη