Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση χώρων αποθήκευσης ενέργειας, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επεξεργάζεται το ζήτημα της δημιουργίας ρυθμιστικού πλαισίου. Στόχος να εγκριθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση μεταξύ των stakeholders για το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά τα έργα CCS (Carbon Capture & Storage). Το ερώτημα από κει και πέρα είναι εάν μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλοι χώροι εκτός του Πρίνου για υπόγεια αποθήκευση ενέργειας.
Χθες, υπογράφτηκε μια συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση χώρων υπόγειας αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και άλλων δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη έργων Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα (Carbon Capture and Storage) και ρευστών (υδρογόνο , φυσικό αέριο) στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να εξειδικευτούν οι περιοχές όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τέτοια έργα. Έχει ήδη γίνει μια προκαταρκτική μελέτη με χρήσιμα συμπεράσματα και αυτή τη στιγμή μελετώνται οι γεωλογικοί σχηματισμοί που είναι εφικτό να υποστηρίξουν τα συγκεκριμένα project. Στο μικροσκόπιο υπάρχει η Δυτική Ελλάδα, με τις μελέτες να είναι στα «χέρια» των αρμόδιων φορέων. Εκτιμάται πως σε 1-1,5 χρόνο θα έχουν βγει τα συμπεράσματα. Η ΕΑΓΜΕ έχει αναλάβει το ερευνητικό σκέλος αυτής της προσπάθειας.
Ένα ζήτημα που θα απασχολήσει πάντως τους αρμόδιους φορείς θα είναι η εγγύτητα των συγκεκριμένων project με βιομηχανικές μονάδες, εάν πρόκειται για χώρους αποθήκευσης C02, ενώ σε ότι έχει να κάνει την αποθήκευση υδρογόνου ή φυσικού αερίου προφανώς σημασία θα έχει εάν είναι κοντά σε αγωγούς. Να σημειωθεί εδώ πως μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα «τρέξει» το market test για τον αγωγό υδρογόνου Ελλάδας – Bουλγαρίας, ένα έργο με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, συνολικού μήκους 540 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί στη λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο ΔΕΣΦΑ, από κοινού με την Bulgartransgaz. Ένα έργο το οποίο περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον η αγορά.
Διαβάστε ακόμη