Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Pexapark, τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές υπέγραψαν 23 PPAs συνολικής ισχύος 944 MW, αναφέρει το περιοδικό pv.

Το μηνιαίο σύνολο αντιπροσωπεύει μείωση 28% στον αριθμό των συμφωνιών σε σχέση με τον Μάιο και 36% σε όρους όγκου. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει ισχυρότερες επιδόσεις από ό,τι τον Ιούνιο του 2023, όταν υπογράφηκαν 23 PPAs για συνολικά 698 MW.

Οι παρακολουθούμενες τιμές των PPAs έφθασαν τα 50,10 ευρώ (54,28 δολάρια)/MWh τον Ιούνιο – μείωση κατά 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η Pexapark απέδωσε την αντιστροφή των κερδών του προηγούμενου μήνα στην υποχώρηση των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και στη μικρή αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Οι τιμές των PPAs μειώθηκαν σε μηνιαία βάση στη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με τις μεγαλύτερες μειώσεις στη Μεγάλη Βρετανία (3,2%), την Ιταλία (2,7%) και τις Κάτω Χώρες (2,2%).

Η Pexapark ανέφερε ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν υπήρχαν PPAs κοινής ωφέλειας στη ροή των συμφωνιών του μήνα.

Οι δύο μεγαλύτερες συμφωνίες τον Ιούνιο αφορούσαν τη Microsoft. Η πρώτη ήταν μια συμφωνία 230 MW με τη Repsol στην Ισπανία για έξι 12ετείς εικονικές συμβάσεις PPAs που συνδέονται με τρεις φωτοβολταϊκές μονάδες και τρία αιολικά πάρκα. Η δεύτερη ήταν μια συμφωνία 180 MW για χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα στη Σουηδία και τη Δανία με την European Energy.

Η τρίτη μεγαλύτερη συμφωνία ήταν ένα ηλιακό PPA 139 MW μεταξύ της γαλλικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF και της Neoen. Η συμφωνία αυτή σηματοδότησε τη δέκατη συμφωνία της SNCF, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές PPAs στον ευρωπαϊκό τομέα των μεταφορών.

Εν τω μεταξύ, η Bridlington Town AFC, ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος στη βορειοανατολική Αγγλία, υπέγραψε οκταετή επιτόπια PPA. Η ενέργεια στο σύλλογο θα παράγεται από 700 φωτοβολταϊκά στην οροφή του γηπέδου, συνολικής ισχύος 180 kW, σε αυτό που η Pexapark αποκάλεσε το πρώτο PPA που υπογράφηκε από ποδοσφαιρικό σύλλογο στην Ευρώπη.

«Το μέγεθος του PPA καθιστά τη συμφωνία αυτή μία από τις μικρότερες που έχουμε δει μέχρι σήμερα και υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι PPA δεν είναι πλέον μόνο για μεγάλους και έμπειρους παίκτες με πολύ υψηλή κατανάλωση», δήλωσε η Pexapark. «Ακόμα και σε αυτό το μέγεθος, ο σύλλογος θα εξοικονομήσει κατ’ εκτίμηση 42.000 λίρες Αγγλίας (54.200 δολάρια) ετησίως».

Διαβάστε ακόμη