Η κυβέρνηση της Γερμανίας υιοθέτησε την Τετάρτη 24 Ιουλίου μια στρατηγική για την εισαγωγή υδρογόνου που θα συμβάλει στην εξασφάλιση βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς ξεκινά τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων στα ορυκτά καύσιμα για μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας της, σύμφωνα με το Reuters.
Το υδρογόνο, υπό την προϋπόθεση ότι είναι οικολογικό, δηλαδή παράγεται με ηλεκτρόλυση του νερού με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση σε μια οικονομία με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η στρατηγική χαρτογραφεί πώς και από πού θα εισάγει η Γερμανία υδρογόνο, πού θα δημιουργηθούν αλυσίδες μεταφοράς και αξίας σε λιμάνια και συστήματα αγωγών, πώς θα οργανωθεί και θα πιστοποιηθεί το εμπόριο.
Σκοπός της είναι να αποτελέσει μήνυμα προς τους δυνητικούς προμηθευτές ότι οι προσφορές τους είναι ευπρόσδεκτες.
«Η στρατηγική εισαγωγών αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο της πολιτικής της Γερμανίας για το υδρογόνο και συμπληρώνει τη συμμετοχή της κυβέρνησης στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.
Η Γερμανία αναμένει ότι θα χρειαστεί μεταξύ 95 και 120 τεραβατώρες (TWh) υδρογόνου ετησίως έως το 2030 και 360-500 TWh έως το 2045 για να επιτύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να καλύψουν το 50-70% των αναγκών αυτών.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ενέργειας με βάση το υδρογόνο στη Γερμανία το 2045 θα αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη συνολική ζήτηση ενέργειας της χώρας το 2030.
Οι χώρες που αναμένεται αρχικά να παραδώσουν είτε πράσινο υδρογόνο είτε τη λεγόμενη μπλε ποικιλία, που παρασκευάζεται με φυσικό αέριο σε μια διαδικασία όπου το CO2 που εκλύεται κατά την παραγωγή δεσμεύεται και αποθηκεύεται, είναι η Νορβηγία, η Βρετανία και η Δανία.
Ο όμιλος της ενεργειακής βιομηχανίας BDEW, σχολιάζοντας τη στρατηγική, δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε στόχους που εξασφαλίζουν την ταχεία άφιξη του υδρογόνου και τη μείωση των τιμών σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
Ένα εθνικό σχέδιο για ένα δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου παρουσιάστηκε την Τρίτη προς έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη