Το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου της Βρετανίας είναι έτοιμο να φιλοξενήσει το υδρογόνο ως καύσιμο για την ηλεκτροδότηση των σπιτιών και της βιομηχανίας, όπως έδειξε την Τετάρτη έκθεση που βασίστηκε σε δοκιμή που πραγματοποίησε η National Gas, η οποία είναι ιδιοκτήτρια και διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η αντικατάσταση του φυσικού αερίου με υδρογόνο θεωρείται ως ένας τρόπος να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε την ανάμειξη υδρογόνου έως και 20% κατ’ όγκο στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό.

Η δοκιμή δοκίμασε την ανάμειξη υδρογόνου σε περιουσιακά στοιχεία που λειτουργούσαν προηγουμένως από το εθνικό δίκτυο μεταφοράς κατά τους τελευταίους 12 μήνες, κλιμακούμενη από 2% ανάμειξη υδρογόνου με φυσικό αέριο έως και 100%.

Μια έκθεση με βάση τα ευρήματα της δοκιμής έδειξε ότι δεν υπήρχαν «προβλήματα» κατά την πρώτη φάση του έργου και ότι δεν υπήρχαν σημαντικά εμπόδια για την επαναχρησιμοποίηση του δικτύου για υδρογόνο.

Το έργο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη φάση του, η οποία θα εξετάσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη συμπίεση του υδρογόνου με τη χρήση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων – συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης αεριοστροβίλων για χρήση υδρογόνου σε σταθμούς συμπίεσης.

«Η σημερινή έκθεση παρουσιάζει μια πολλά υποσχόμενη εικόνα σχετικά με την ανάμειξη υδρογόνου, η οποία μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της να καταστήσει τη χώρα μια καθαρή ενεργειακή υπερδύναμη, καθώς προχωράμε προς το 100% πράσινο υδρογόνο, και όλα αυτά με τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών μας», δήλωσε ο Jon Butterwork, διευθύνων σύμβουλος της National Gas.

Διαβάστε ακόμη