Τα έργα που λειτουργούν στη χώρα μας και εκείνα που θα προστεθούν στο δίκτυο αφού έχουν εξασφαλίσει ηλεκτρικό χώρο ξεπερνούν τους στόχους για το 2030 με βάση στοιχεία που είχε παραθέσει ο ΑΔΜΗΕ με αφορμή τη δημοσίευση του 10ετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ζήτημα των περικοπών της ηλεκτροπαραγωγής που παράγουν τα έργα ΑΠΕ αναδεικνύεται σε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μιλώντας στο energygame.gr πριν από λίγες ημέρες για το ζήτημα των περικοπών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είχε προαναγγείλει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κάνει πιο σαφές και πιο προβλέψιμο το θέμα και θα είναι έτοιμο μέσα στο φθινόπωρο.

Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή του ΑΠΘ Παντελή Μπίσκα σε διαδικτυακό σεμινάριο του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών οι περικοπές σε έργα ΑΠΕ θα μπορούσαν να φτάσουν σε εύρος τις 9,3 Τεραβατώρες (TWh) το 2030. Ωστόσο, σημείωσε πως για κάθε 500 MW νέων συστημάτων αποθήκευσης που εισάγονται στο σύστημα θα μπορούσαν να αποφευχθούν περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής περίπου 310.000-590.000 MWh ανάλογα με τη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Μπίσκα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δύο επιλογές: μια διείσδυση συστημάτων αποθήκευσης χαμηλότερη από 4,5 GW το 2030, που θα σήμαινε αφενός περικοπές ενέργειας, αφετέρου δυσαρέσκεια στους παραγωγούς. Ταυτόχρονα όμως και αυξημένο κόστος για τον τελικό καταναλωτή. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν μεγαλύτερη διείσδυση συστημάτων αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι η αποθήκευση θα μπορούσε σύμφωνα με τον κ. Μπίσκα να φτάσει στο επίπεδο των 7,5GW -8GW το 2030 και τα έργα κατ’ επέκταση να υφίστανται χαμηλές περικοπές (της τάξης του 2-4%). Θα υπάρχει χαμηλότερο κόστος για τους τελικούς καταναλωτές και βελτιωμένη ασφάλεια συστήματος. Οι περικοπές επηρεάζουν το σύστημα κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Όπως ανέφερε στο ίδιο webinar ο κ. Στέφανος Μαυρόπουλος, Senior Manager της Baringa, οι περικοπές ενέργειας θα αυξηθούν στην Ελλάδα, με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με ανάλυση του Green Tank που προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, από την αρχή του έτους οι περικοπές «πράσινης» ενέργειας υπερβαίνουν τις 500 γιγαβατώρες, ποσότητα που είναι ήδη υπερδιπλάσια σε σχέση με τις περικοπές για ολόκληρο το 2023 που είχαν ανέλθει στις 228 GWh. Και μπορείς τους μήνες του καλοκαιριού που η ζήτηση για ενέργεια είναι αυξημένη να παρατηρείται άμβλυνση του φαινομένου σε σχέση με τους μήνες της άνοιξης, ωστόσο οι περικοπές δεν εκμηδενίστηκαν. Κάτι που προδιαγράφει επαναφορά του φαινομένου με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το φθινόπωρο, όταν θα επιστρέψει και ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και υπερπροσφοράς ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank σε ανάλυσή του στο LinkedIn, «Aπό τη μία μεριά έχουμε τις τιμές στη χονδρεμπορική στα ύψη αυτήν την περίοδο και από την άλλη έχουμε περικοπές των ΑΠΕ που μπορούν να μειώσουν τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού. Όπως λοιπόν λαμβάνονται άμεσα μέτρα για να μειωθούν τα ουρανοκατέβατα κέρδη εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (αποκλειστικά) από ορυκτό αέριο, έτσι πρέπει να ληφθούν και άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των περικοπών. Το πιο άμεσο που μπορεί να γίνει είναι η αλλαγή των ωρών μειωμένου τιμολογίου από το βράδυ, στις μεσημεριανές ώρες, συνοδευόμενο από μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Και φυσικά πρέπει να ακολουθήσουν οι έξυπνοι μετρητές (για όλους) καθώς και υποδομές αποθήκευσης».

Διαβάστε ακόμη