Σε δύο πρόσφατα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά έργα για το υδρογόνο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Το πρώτο είναι το CRAVE H2 για την «Κοιλάδα Υδρογόνου Αιγαίου – Κρήτης» που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και τον φορέα Clean Hydrogen και στοχεύει στη δημιουργία κόμβου πράσινου υδρογόνου στον Αθερινόλακκο, νότιο ανατολικά της Κρήτης, (σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως Ενεργειακός Κόμβος) για την παραγωγή και διανομή πράσινου υδρογόνου σε εμπορική κλίμακα, με στοχευμένη ετήσια παραγωγή 500 τόνων. Είναι η μία από τις τρεις Κοιλάδες Υδρογόνου στην Ελλάδα. Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 10 εκατ. ευρώ και στην κοινοπραξία συμμετέχουν η Eunice ως επικεφαλής εταίρος της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν οι: Industrie De Nora, BallardPower Systems Europe, Περιφέρεια Κρήτης, SolmarTours, Politecnico di Torino, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το ερευνητικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Το δεύτερο έργο είναι το CRETE VALLEY (Κοιλάδα Υδρογόνου Κρήτης), με κύριο στόχο να δημιουργήσει μια Κοιλάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο νησί της Κρήτης, συνδυάζοντας πρωτοποριακές Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ. Το συντονισμό του έργου έχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώ συμμετέχουν 45 εταίροι.

Πριν από λίγες ημέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση 17μελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής με θέμα «Το Υδρογόνο στην Κρήτη».

Η Επιτροπή έχει ως σκοπό:

  • Να ενημερώνει και να γνωμοδοτεί προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και την κοινωνία του νησιού για θέματα χρήσης και αξιοποίησης του καθαρού Υδρογόνου στην Κρήτη.
  • Να επικοινωνεί με Φορείς, Υπηρεσίες, Εθνικούς και Υπερεθνικούς Οργανισμούς, Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, επιχειρήσεις, Επιμελητήρια, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολίτες για θέματα σχετικά με το Υδρογόνο.
  • Να συλλέγει διεθνείς εμπειρίες χρήσης του Υδρογόνου και να διαδίδει τις καλές πρακτικές.
  • Να προτείνει χρήσεις και εφαρμογές Υδρογόνου στην Κρήτη με κατάλληλη τεκμηρίωση.

Διαβάστε ακόμη