Οι διαχειριστές του δικτύου φυσικού αερίου της Γερμανίας ζήτησαν έγκριση για την κατασκευή ενός δικτύου υδρογόνου μήκους 10.000 χιλιομέτρων (6.214 μιλίων), με τους πρώτους σωλήνες να τίθενται σε λειτουργία το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε ένα από τα ισχυρότερα βήματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας αγοράς υδρογόνου, οι φορείς εκμετάλλευσης υπέβαλαν τη Δευτέρα 22 Ιουλίου αίτηση για το έργο ύψους 19,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (21,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο προβλέπει τη σύνδεση βασικών βιομηχανικών κόμβων με ηλεκτρολύτες και χώρους αποθήκευσης. Η Γερμανία ελπίζει να αντικαταστήσει τελικά το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο με υδρογόνο, το οποίο μπορεί να παραχθεί με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η αίτηση σηματοδοτεί «ένα αποφασιστικό βήμα προς την οικοδόμηση υποδομών υδρογόνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων γραμμών καθώς και την επαναχρησιμοποίηση υποδομών φυσικού αερίου για περίπου το 60% του μήκους και θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2032.

Η Γερμανία στοχεύει να ενσωματώσει το βασικό της δίκτυο σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή υποδομή υδρογόνου για την επίτευξη του στόχου του μπλοκ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, με την εγκατάσταση συνοριακών σημείων διέλευσης από νωρίς, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Η χώρα αναμένει να καλύψει έως και το 70% της ζήτησής της μέσω εισαγωγών έως το 2030 και να παράγει 10 γιγαβάτ του καθαρού αερίου στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων δήλωσε ότι θα επεξεργαστεί την αίτηση εντός δύο μηνών, εφόσον πληροί τις νομικές απαιτήσεις.

Διαβάστε ακόμη