Το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο βιώνει μια σημαντική αλλαγή. Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα και η πυρηνική ενέργεια, προβλέπεται να φτάσουν σχεδόν στο διπλάσιο του ποσού που διατίθεται για τα ορυκτά καύσιμα το 2024. Η τάση αυτή τροφοδοτείται από διάφορους παράγοντες, όπως η πρόοδος στις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρών τεχνολογιών, η μείωση του κόστους και η αυξανόμενη έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις αποκαλύπτει διάφορα βασικά συμπεράσματα. Για πρώτη φορά, οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, με το εντυπωσιακό ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να αφιερώνεται σε καθαρές πηγές ενέργειας. Αυτό ξεπερνά τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα δίκτυα να λαμβάνουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις αντίστοιχες των ορυκτών καυσίμων από το 2023. Τα φωτοβολταϊκά ηγούνται των καθαρών πηγών ενέργειας, με προβλεπόμενες επενδύσεις που θα φθάσουν τα 500 δισ. δολάρια το 2024.

Η Κίνα αναμένεται να είναι ο ηγέτης στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας για το 2024, ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι τρεις περιοχές μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια.

Οι προκλήσεις παραμένουν για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός Κίνας. Ενώ οι δαπάνες για καθαρή ενέργεια είναι έτοιμες να φτάσουν το ποσό ρεκόρ των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αιχμή του δόρατος την Ινδία και τη Βραζιλία, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του παγκόσμιου συνόλου. Αυτό υπολείπεται από αυτό που απαιτείται για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών τους αναγκών και παρεμποδίζεται περαιτέρω από το υψηλό κόστος κεφαλαίου.

Οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα παρουσιάζουν σημάδια αύξησης. Οι παγκόσμιες upstream επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% το 2024, κυρίως λόγω των εθνικών πετρελαϊκών εταιρειών στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Οι δαπάνες αυτές ευθυγραμμίζονται με τις τρέχουσες ρυθμίσεις πολιτικής, αλλά υπερβαίνουν τα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Οι περιορισμοί του δικτύου και της αποθήκευσης ενέργειας εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα. Παρά τις αυξανόμενες επενδύσεις σε δίκτυα (400 δισ. δολάρια αναμένεται να καταβληθούν το 2024) και στην αποθήκευση μπαταριών (54 δισ. δολάρια αναμένεται να καταβληθούν το 2024), οι βελτιώσεις αυτές επικεντρώνονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την Κίνα.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, βιώσιμη και ασφαλή ενέργεια για όλους. Επισημαίνει επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των περιορισμών στις υποδομές δικτύου και αποθήκευσης για τη διευκόλυνση της ομαλής μετάβασης προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον.

Διαβάστε ακόμη