Η γαλλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας GreenYellow θα εγκαταστήσει πάνω από 350 MW φωτοβολταϊκών (Φ/Β) πάνελ σε όλο το εγχώριο δίκτυο της γαλλικής εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων Carrefour μέχρι το 2027, σύμφωνα με το renewables.now.

Οι εταιρείες υπέγραψαν 20ετή σύμβαση που θα επιτρέψει στην Carrefour να φωτίσει με ηλιακή ενέργεια τους χώρους στάθμευσης 350 υπεραγορών και σούπερ μάρκετ και να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια για τις δικές της ανάγκες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δευτέρας 15 Ιουλίου , το έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία αποκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα σκίασης θα τοποθετηθούν στους χώρους στάθμευσης 90 υπεραγορών Carrefour και 260 σούπερ μάρκετ στις περιφέρειες Νορμανδία, Ιλ ντε Φρανς, Οτ ντε Φρανς, Γκραν Εστ, Νουβέλ Ακιτέν, Οξιτανία και Προβηγκία-Αλπ-Κυανή Ακτή. Σχεδόν 180.000 θέσεις στάθμευσης θα εξοπλιστούν με φωτοβολταϊκά πάνελ και θα παράγουν σχεδόν 450 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, καλύπτοντας περίπου το 20% των αναγκών των καταστημάτων σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η φάση ανάπτυξης του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το μήνα και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει ήδη από το επόμενο έτος. Το ήμισυ του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026.

Η πρωτοβουλία αυτοκατανάλωσης θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του μοντέλου χρηματοδότησης από τρίτους της GreenYellow. Θεωρείται ότι θα βοηθήσει την Carrefour να μειώσει τις επιπτώσεις των διακυμάνσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και να υποστηρίξει τον στόχο της για επίτευξη 100% ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2030. Το σχέδιο θα υποστηρίξει επίσης τον στόχο του λιανοπωλητή για παραγωγή 1 TWh ηλιακής ενέργειας στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βραζιλία ετησίως από το 2027.

Διαβάστε ακόμη