Η Γερμανία σχεδιάζει να περικόψει και να μεταρρυθμίσει τις επιδοτήσεις που καταβάλλει στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω του αυξανόμενου κόστους για την κυβέρνηση, μια κίνηση που μπορεί να τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Από τον Ιανουάριο, οι πληρωμές για μεσαίου και μεγάλου μεγέθους έργα θα ακυρώνονται εάν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πέσουν κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με σχέδιο νόμου για τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη. Οι αρνητικές τιμές εμφανίζονται όταν η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει τη ζήτηση, για παράδειγμα όταν οι καιρικές συνθήκες προκαλούν την κορύφωση της αιολικής και ηλιακής παραγωγής.
Η κυβέρνηση διασφαλίζει σήμερα ότι οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πληρώνονται με μια εγγυημένη ελάχιστη τιμή και αναγκάστηκε να πληρώσει τη διαφορά καθώς οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν από τη χειρότερη περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Το κράτος έχει εκτιμήσει ότι θα καταβάλει έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στους φορείς εκμετάλλευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχαν προβλέψει οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου τον Οκτώβριο.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν βασικό μέρος των κλιματικών στόχων της Γερμανίας και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιθυμεί να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της παραγωγής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από περίπου 50% που είναι τώρα. Η περικοπή των επιδοτήσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις των φορέων εκμετάλλευσης σε έργα.
Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως σχεδιάσει να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις έως το 2027, όταν οι τιμές γίνουν αρνητικές.
Την Τετάρτη, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης να μεταρρυθμίσει γενικά τις πληρωμές στο μέλλον, εισάγοντας επιδοτήσεις με βάση το κόστος επένδυσης και όχι μια εγγυημένη τιμή για την παραγωγή. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου και τη δημιουργία ενός μηχανισμού δυναμικότητας έως το 2028.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα σταματήσουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις μόλις η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «είναι επαρκώς ευέλικτη και υπάρχει επαρκής αποθηκευτική ικανότητα». Η κυβέρνηση πρότεινε επίσης να καταστεί ευκολότερο για τους φορείς εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να εμπορεύονται τη δική τους παραγωγή.
Διαβάστε ακόμη