Πέντε νέες δράσεις έχουν επιλεγεί για να λάβουν επιχορήγηση 67,4 εκατ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη έργων και μελετών για διασυνοριακά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) for Energy. Οι δράσεις περιλαμβάνουν πέντε χώρες της ΕΕ (Εσθονία, Λετονία, Ολλανδία, Γερμανία και Πολωνία) και καλύπτουν τομείς όπως η υπεράκτια και χερσαία αιολική ενέργεια, η βιομάζα, η τηλεθέρμανση και το πράσινο υδρογόνο/αμμωνία.

SLOWP: Στόχος είναι η κατασκευή και η λειτουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στα παράκτια ύδατα της Εσθονίας έως το 2030. Το έργο θα λάβει 10 εκατομμύρια ευρώ υποστήριξης CEF για τη διεξαγωγή τεχνικών μελετών όπως η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι γεωτεχνικές και γεωφυσικές μελέτες καθώς και προετοιμασίες για την αδειοδότηση.

ULP-RES: Το αιολικό πάρκο Utilitas Lode-Penuja RES (ULP-RES) είναι ένα έργο που στοχεύει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού χερσαίου αιολικού πάρκου στις παραμεθόριες περιοχές της Εσθονίας και της Λετονίας, συνολικής ισχύος έως 200 MW. Η CEF θα υποστηρίξει το έργο με 26,6 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση ορισμένων κατασκευαστικών εργασιών κατά το πρώτο στάδιο της ανάπτυξής του (θεμελιώσεις ανεμογεννητριών, δικτυώματα και οδοποιίες).

UNITED HEAT: Ο πρωταρχικός στόχος του έργου είναι να πραγματοποιήσει έναν ολοκληρωμένο μετασχηματισμό προς τη βαθιά απαλλαγή από τον άνθρακα της παραγωγής τηλεθέρμανσης στην ευρωπαϊκή πόλη Görlitz/Zgorzelec. Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από το CEF για δύο διαφορετικές Δράσεις:

  • 4,8 εκατ. ευρώ για τεχνικές μελέτες, για την κάλυψη του σχεδιασμού και του σχεδιασμού έγκρισης των οικοδομικών αδειών για τις αντίστοιχες μονάδες ΑΠΕ, των νέων οδών δικτύου συμπεριλαμβανομένου του διασυνοριακού αγωγού και της αποθήκευσης θερμικής ενέργειας, καθώς και τη σύνταξη της τελικής θερμότητας. συμβάσεις μεταφοράς και προμήθειας μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών.
  • 14,5 εκατομμύρια ευρώ για έργα, για την κατασκευή και θέση σε λειτουργία μιας μονάδας θέρμανσης βιομάζας και ενός αγωγού τηλεθέρμανσης που συνδέει την περιοχή τηλεθέρμανσης Königshufen με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο Görlitz για την ενσωμάτωση της θερμότητας αποβλήτων από τη μονάδα ΣΗΘ (Combined Heat & Power).

CICERONE-Amonia: Η Δράση αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου CICERONE με γενικό στόχο τη δημιουργία μιας πρώτης στο είδος της ολοκληρωμένης, διασυνοριακής αλυσίδας αξίας ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ευρώπη, ενσωματώνοντας παράλληλα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την Ισπανία. Η CEF θα υποστηρίξει το CICERONE-Amonia με 11,6 εκατομμύρια ευρώ για την προετοιμασία της υλοποίησης του έργου, πραγματοποιώντας προηγούμενες ενέργειες που απαιτούνται για τον καθορισμό και την ανάπτυξη ενός τερματικού σταθμού εισαγωγής αμμωνίας και μιας πρώτης στο είδος της μονάδας πυρόλυσης αμμωνίας στο λιμάνι του Ρότερνταμ που θα μετατρέψει (κρακ) η πλειονότητα της ανανεώσιμης αμμωνίας, που παράγεται από τις ισπανικές ΑΠΕ, επιστρέφει σε υδρογόνο. Η συνολική χρηματοδότηση που χορηγήθηκε στα έργα ανέρχεται σε 67,4 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη