Ένα νομοσχέδιο με μια σειρά από διατάξεις που σχετίζονται με την αδειοδοτική διαδικασία έργων ΑΠΕ ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energygame.gr και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να βγει σε διαβούλευση. Οι ρυθμίσεις αφορούν τις προϋποθέσεις για την προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους σταθμούς ΑΠΕ. Θα προβλέπει τη δυνατότητα αναγκαίων απαλλοτριώσεων για τα έργα δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευής υποσταθμών που αποσκοπούν στην υλοποίηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 100 MW, τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας. Να σημειωθεί πως ένα από τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα ήταν και εκείνο του κορεσμού των δικτύων, με το υπουργείο να προσπαθεί να εισάγει μια σειρά από ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αποθήκευση ενέργειας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποθήκευση ενέργειας οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών σταθμών οι οποίοι έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχουν λάβει ή θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης εντός πέντε μηνών, μετά την ψήφιση του νόμου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα στους αρμόδιους φορείς για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με μία ώρα στη μέγιστη ισχύ έγχυσης του αντίστοιχου φωτοβολταϊκού σταθμού. Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί θα μπορούν να εγχέουν ισχύ πέραν των ορίων που τίθενται από τους στατικούς ή δυναμικούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση ότι ισόποση ισχύς απορροφάται από τον σταθμό αποθήκευσης. Σε σχέση με τις standalone μπαταρίες και με βάση σχετική διάταξη θα προβλέπεται πως με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ορίζονται οι δικαιούχοι και τα δικαιολογητικά για τη λήψη οριστικής προσφοράς σύνδεσης, καθώς και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ορίζεται η σειρά επιλογής των μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.
Με άλλη διάταξη θα προβλέπεται πως για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ισχύος έως και 100kW και αιολικών σταθμών, ισχύος έως 60kW, που μπορεί να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης, θα μπορούν να συνδέονται στο δίκτυο, χωρίς να απαιτείται χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
Νέο πρόγραμμα στην εξοικονόμηση ενέργειας
Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας θα προωθήσει ειδικά για δημόσια κτίρια που ανήκουν στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Τα κτίρια αυτά θα επιλεγούν μετά από ιεράρχηση, θα ομαδοποιηθούν σε «Συστάδες Επιλέξιμων Κτιρίων» και θα συνάψουν συμβάσεις αναβάθμισης ενεργειακής απόδοσης. Τα επιλέξιμα κτίρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα πρέπει μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης «Β».
Τέλος, στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται η αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών με ισχύ έως 8 MW έκαστος και συνολικής ισχύος μέχρι ογδόντα 80 MW, που εντάσσονται σε λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες. Τα συγκεκριμένα έργα δεν θα δύναται να καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 5% της συνολικής επιφάνειας αυτών. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν, από την 1η Νοεμβρίου 2024, αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη