Τα οικιακά φωτοβολταϊκά δεν εγκαθίστανται πλέον μόνο στις στέγες. Στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, παρατηρείται μια νέα τάση για «ηλιακά μπαλκόνια», όπου μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετούνται σε μπαλκόνια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πως λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι:

Το κύριο στοιχείο που διαφοροποιεί τα φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι από τα φωτοβολταϊκά στη στέγη είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο σύστημα. Ουσιαστικά, η τεχνολογία αποτελείται από ένα ή δύο πάνελ που συνδέονται σε μια πρίζα ρεύματος, τα οποία παράγουν μόνο περίπου το 10% της ενέργειας που παράγουν τα οικιακά συστήματα σε στέγες.

Από την άποψη των πελατών, η κύρια διαφορά είναι ότι τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιών είναι πολύ πιο εύκολο να εγκατασταθούν. Μπορείτε να αγοράσετε το κιτ online και δεν χρειάζεστε ηλεκτρολόγο για να το εγκαταστήσετε, σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις σε στέγες, όπου συνιστώνται πιστοποιημένα συνεργεία για την αποφυγή κινδύνων πυρκαγιάς και ζημιών.

Αυτή η τάση προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα:

  • Πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια για όλους: Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους, είτε λόγω των οικονομικών, είτε λόγω νομικών περιορισμών. Τα ηλιακά μπαλκόνια, όντας μικρότερα και πιο προσιτά, δίνουν την ευκαιρία σε όλους να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση.
  • Εύκολη εγκατάσταση: Σε αντίθεση με τα συστήματα στέγης, η εγκατάσταση ηλιακών μπαλκονιών είναι απλή και μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον χρήστη.
  • Μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος: Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα ηλιακά μπαλκόνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία οικιακών συσκευών, μειώνοντας έτσι τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Βιώσιμη ενέργεια: Η ηλιακή ενέργεια είναι μια ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παρόλο που η Γερμανία ηγείται στην υιοθέτηση ηλιακών μπαλκονιών, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Λουξεμβούργο, υιοθετούν μια ενθαρρυντική στάση απέναντι σε αυτήν την τάση.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες προκλήσεις:

  • Κανόνες δικτύου: Σε κάποιες χώρες, η σύνδεση ηλιακών μπαλκονιών στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να είναι προβληματική λόγω ανησυχιών για την αστάθεια του δικτύου.
  • Κόστος: Το κόστος των ηλιακών μπαλκονιών μπορεί να κυμαίνεται, με τα πιο προσιτά κιτ να ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες ευρώ.
  • Ασφάλεια: Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη το βάρος των φωτοβολταϊκών και τον κίνδυνο πτώσης.

Συνολικά, η ηλιακή ενέργεια στα μπαλκόνια αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τάση που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, προσφέροντας πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη