Οι Κινέζοι κατασκευαστές ανεμογεννητριών έλαβαν αυτό το μήνα την πρώτη τους παραγγελία στη Γερμανία, καθώς αποκτούν δυναμική στην ευρωπαϊκή αγορά και ενισχύουν την ανησυχία της βιομηχανίας της ΕΕ ότι αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ του Πεκίνου και των Βρυξελλών, των δύο μεγαλύτερων αγορών αιολικής ενέργειας στον κόσμο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έχει ξεκινήσει έρευνα για το αν οι κινεζικοί παίκτες «απολαμβάνουν» αθέμιτες επιδοτήσεις.

Οι κινέζοι κατασκευαστές Goldwind, Mingyang Smart Energy και Windey αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής λιγότερο από το 1% της αιολικής ισχύος της Ευρώπης, αλλά οι παραγγελίες τους ανέρχονται σε 1,2 γιγαβάτ (GW) μόνο το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope. Προηγουμένως τους είχε πάρει μια δεκαετία για να εγκαταστήσουν αυτόν τον όγκο.

Μέχρι στιγμής φέτος, οι ευρωπαϊκές παραγγελίες για κινεζικές τουρμπίνες έχουν φθάσει τα 546 μεγαβάτ (MW).

Αυτό περιλαμβάνει μια παραγγελία στις αρχές αυτού του μήνα από την εταιρεία έργου Luxcara στη Γερμανία με την Mingyang για ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 296 MW. Ήταν η πρώτη παραγγελία για κινεζικές ανεμογεννήτριες από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει προσεκτικά την απόφαση.

«Μόλις ανοίξεις την πόρτα δεν μπορείς να την ξανακλείσεις», δήλωσε ο Wolfram Axthelm, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ένωσης αιολικής ενέργειας BWE, προσθέτοντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σημαίνει ότι οι κινεζικοί ανταγωνιστές επιδιώκουν να κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά.

Καμία από τις εταιρείες δεν θέλησε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές προσφέρουν κίνητρα, όπως αναβολές πληρωμών, και τιμές που είναι έως και 50% χαμηλότερες από εκείνες των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, η Κίνα διαθέτει παραγωγική ικανότητα περίπου 82 GW, περισσότερο από ό,τι μπόρεσε να απορροφήσει η εγχώρια αγορά πέρυσι και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από την ευρωπαϊκή ικανότητα.

Η Κινεζική Ένωση Αιολικής Ενέργειας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αγοράσει εξοπλισμό από την Κίνα και ότι αν δεν το πράξει θα θέσει σε κίνδυνο τους στόχους επέκτασης της ΕΕ «μπροστά στο κενό παραγωγικής ικανότητας αιολικής ενέργειας της Ευρώπης».

Διαβάστε ακόμη