Η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ από κινεζικές εταιρείες αυξάνεται ραγδαία, θέτοντας την Κίνα σε θέση να κυριαρχήσει στον εκκολαπτόμενο κλάδο, καθώς άλλα αμερικανικά εργοστάσια αγωνίζονται να ανταγωνιστούν παρά τις ομοσπονδιακές επιδοτήσεις.

Οι κινεζικές εταιρείες θα έχουν τουλάχιστον 20 γιγαβάτ ετήσιας παραγωγικής ικανότητας φωτοβολταϊκών πάνελ σε αμερικανικό έδαφος μέσα στο επόμενο έτος, αρκετή για να εξυπηρετήσει περίπου τη μισή αμερικανική αγορά, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters εταιρικών δηλώσεων, κυβερνητικών εγγράφων και συνεντεύξεων με οκτώ εταιρείες και ερευνητές.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ομάδα περιλαμβάνει επτά εταιρείες που υποστηρίζονται από κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Jinko Solar, Trina Solar, JA Solar, Longi, Hounen, Runergy και Boviet.

Η προβλεπόμενη ταχεία αύξηση της παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ στις ΗΠΑ από εταιρείες κινεζικής ιδιοκτησίας δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως και αποτελεί ανησυχητικό αποτέλεσμα για την ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το κλίμα.

Ενώ η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη για νέες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στον τομέα της καθαρής ενέργειας, η κυβέρνησή του θέλει επίσης απεγνωσμένα να αποτρέψει την υπερβολική εξάρτηση από τον γεωπολιτικό αντίπαλο Κίνα, καθώς η οικονομία μεταβαίνει από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι εταιρείες που υποστηρίζονται από την Κίνα έχουν διακριτά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ, όπως ισχυρά επιδοτούμενες αλυσίδες εφοδιασμού για ακατέργαστο πολυπυρίτιο και ημιτελή φωτοβολταϊκά, καθώς και χαμηλού κόστους κρατική χρηματοδότηση. Όπως και οι μη κινεζικές εταιρείες, εισπράττουν επίσης αμερικανικές επιδοτήσεις για την κατασκευή καθαρής ενέργειας που ενσωματώνονται στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022, τον νόμο για το κλίμα που υπέγραψε ο Μπάιντεν.

Διαβάστε ακόμη