Στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος για έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια δυνητική δυναμικότητα 23 GW, μια σημαντική αύξηση της τάξης του 70% σε σύγκριση με μόλις ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News. Αυτές οι ελπιδοφόρες προοπτικές τοποθετούν την περιοχή στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία όσον αφορά την προοπτική ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας.
Η έκθεση με τίτλο «A Race to the Top 2024:Western Balkans», υπογραμμίζει τις δυνατότητες της περιοχής για την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, εντοπίζει επίσης τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να ξεκλειδώσει αυτό το δυναμικό.
Ενώ τα Δυτικά Βαλκάνια διαθέτουν πολλά υποσχόμενα 23 GW δυνητικών φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων, μόνο ένα μικρό μέρος (1,3 GW) βρίσκεται επί του παρόντος υπό κατασκευή και είναι πιθανό να τεθεί σύντομα σε λειτουργία, αναδεικνύοντας ένα χάσμα μεταξύ φιλοδοξίας και υλοποίησης.
Η Σερβία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο (47%) της δυνητικής ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας στην περιοχή. Ωστόσο, ο ρυθμός κατασκευής της υστερεί, με μόνο το 3% των υποψήφιων έργων σε εξέλιξη.
Η μελέτη αποκαλύπτει, επίσης, μια αυξανόμενη εστίαση στην ηλιακή ενέργεια. Η πλειονότητα της νέας ηλιακής ισχύος προστέθηκε το 2023, ενώ οι προσθήκες αιολικής ενέργειας έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια.
Κοιτάζοντας μπροστά, η μελέτη προβλέπει ότι 7 GW μελλοντικών έργων θα είναι σε λειτουργία έως το 2028. Ωστόσο, το υπόλοιπο 70% δεν έχει καθορισμένη ημερομηνία έναρξης, γεγονός που καθιστά αναγκαία τον περαιτέρω σχεδιασμό και τις επενδύσεις για την εδραίωση αυτών των σχεδίων.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν αργούς ρυθμούς κατασκευής, οι οποίοι υπολείπονται του παγκόσμιου μέσου όρου (εκτός της Κίνας) σε ορισμένα μέρη της περιοχής.
Μια άλλη πρόκληση έγκειται στη συνεχιζόμενη υποστήριξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η μελέτη υποστηρίζει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη στήριξη της ανάπτυξης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας αντί του φυσικού αερίου.
Διαβάστε ακόμη