Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία θα πρέπει να δράσει γρήγορα για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά επίτευξης του στόχου της για το κλίμα για το 2030, καθώς μόλις το ένα τρίτο των απαιτούμενων μειώσεων των εκπομπών καλύπτεται από ένα αξιόπιστο σχέδιο, δήλωσαν την Πέμπτη οι σύμβουλοι της χώρας για το κλίμα, σύμφωνα με το Reuters.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050, η Βρετανία έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 68% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Η πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου αυτού είναι εκτός τροχιάς μετά την υποχώρηση ορισμένων περιβαλλοντικών πολιτικών από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, ανέφερε η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή σε ετήσια έκθεση προόδου.

Η έκθεση περιγράφει δέκα συστάσεις, μεταξύ των οποίων η κατάργηση ορισμένων εισφορών από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης άλλων τομέων, όπως η θέρμανση και οι μεταφορές, και η αποκατάσταση της σταδιακής κατάργησης των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και φορτηγών με ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, η οποία είχε μετατεθεί για το 2035 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Είπε ότι οι ετήσιες υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις πρέπει τουλάχιστον να τριπλασιαστούν, οι χερσαίες αιολικές εγκαταστάσεις να διπλασιαστούν και οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις να πενταπλασιαστούν μέχρι το 2030.
Το μερίδιο αγοράς των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να αυξηθεί σχεδόν στο 100% σε σύγκριση με το 16,5% σήμερα, ενώ το 10% των κατοικιών θα χρειάζεται αντλία θερμότητας μέχρι το 2030 από 1% σήμερα, αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε ακόμη