Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας Aramco υπέγραψε τελικές συμφωνίες για την αγορά του 50% της επιχείρησης βιομηχανικών αερίων υδρογόνου της Air Products Qudra (APQ), όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 16 Ιουλίου, συνεχίζοντας την προσπάθεια του να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός υδρογόνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συναλλαγής για την Blue Hydrogen Industrial Gases Company (BHIG) δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά η Aramco δήλωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επιλογές για την αγορά υδρογόνου και αζώτου.

Η APQ είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής βιομηχανικών αερίων Air Products και της Qudra Energy, μιας σαουδαραβικής νεοσύστατης επιχείρησης που ιδρύθηκε το 2017.

Η Σαουδική Αραβία, καθώς και ορισμένοι από τους γείτονές της, ποντάρουν πολλά στο υδρογόνο, δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν προβάδισμα στην κούρσα για να γίνουν κορυφαίοι προμηθευτές αυτού που θεωρούν ως καύσιμο του μέλλοντος.

Η Σαουδική Αραβία θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής υδρογόνου στον κόσμο, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman al-Saud το 2021.

Η ώθηση αποτελεί μέρος μιας τεράστιας οικονομικής ατζέντας για τη μείωση της εξάρτησης του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου από το αργό πετρέλαιο, με αιχμή του δόρατος το κρατικό ταμείο πλούτου της, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF).

Η Σαουδική Αραβία είχε ήδη υπογράψει για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάζεται από την NEOM Green Hydrogen Company, μια κοινοπραξία μεταξύ των Air Products, ACWA Power και NEOM. Το PIF κατέχει πλήρως τη NEOM, μια σχεδιαζόμενη φουτουριστική πόλη στην έρημο, και έχει μερίδιο 44,16% στην ACWA Power.

Διαβάστε ακόμη