Γερμανοί ερευνητές πρωτοπορούν σε μια νέα εποχή της ηλιακής ενέργειας με την ανάπτυξη «έξυπνων» φωτοβολταϊκών μονάδων ικανών να σχηματίζουν ένα αυτοοργανωτικό δίκτυο. Αυτές οι καινοτόμες μονάδες, που είναι εγκατεστημένες στην οροφή του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ηλιακή Ενέργεια (ISFH) στο Χάμελιν, είναι εξοπλισμένες με μικρο-αντιστροφείς και ραδιοτεχνολογία, που τους επιτρέπει να επικοινωνούν και να βελτιστοποιούν την απόδοσή τους συλλογικά, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το έργο, το οποίο υποστηρίζεται από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αξιοπιστίας των ενσωματωμένων στο κτίριο φωτοβολταϊκών συστημάτων (BIPV). Με την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών στοιχείων απευθείας στις φωτοβολταϊκές μονάδες, οι ερευνητές μπορούν να ρυθμίσουν λεπτομερώς τη λειτουργία κάθε μονάδας με βάση τις συνθήκες πραγματικού χρόνου, όπως η ένταση του ηλιακού φωτός και η σκίαση. Η προσέγγιση αυτή υπόσχεται να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας παράλληλα το κόστος.

Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η ευελιξία της. Το ασύρματο δίκτυο πλέγματος επιτρέπει την εύκολη εγκατάσταση και τη μελλοντική επέκταση, καθιστώντας το προσαρμόσιμο σε διάφορες δομές και μεγέθη κτιρίων. Επιπλέον, οι ενημερώσεις λογισμικού μπορούν να αναπτυχθούν απρόσκοπτα μέσω του αέρα, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα παραμένει ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις.

Το έργο έφερε σε επαφή μια κοινοπραξία εμπειρογνωμόνων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ισχύος, της ραδιοτεχνολογίας και της επιστήμης των υλικών. Οι συνεργατικές τους προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη εξειδικευμένων κεραιών, προηγμένων ηλεκτρονικών ισχύος και βελτιστοποιημένων τεχνικών ενθυλάκωσης.

Η επιτυχής επίδειξη του συστήματος έξυπνων φωτοβολταϊκών μονάδων στο Χάμελιν σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν θα παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του συστήματος και θα ενημερώσουν για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση. Καθώς το έργο εξελίσσεται, οι ερευνητές στοχεύουν να βελτιώσουν την τεχνολογία και να την φέρουν πιο κοντά στην εμπορευματοποίηση, με απώτερο στόχο να καταστήσουν την ηλιακή ενέργεια πιο προσιτή, αποδοτική και βιώσιμη.

Διαβάστε ακόμη