Η Γερμανία χορηγεί επιδοτήσεις ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχεδόν δύο δωδεκάδες έργα υποδομών υδρογόνου, καθώς η κυβέρνηση επιταχύνει τα σχέδια για την απομάκρυνση από το ρυπογόνο φυσικό αέριο και τον άνθρακα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στους αποδέκτες περιλαμβάνονται οι εταιρείες RWE AG, Air Liquide SA και EWE AG, και οι εταιρείες αυτές δεσμεύτηκαν να επενδύσουν άλλα 3,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Τα υποστηριζόμενα έργα αφορούν την παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, με την προγραμματισμένη κατασκευή περίπου 2.000 χιλιομέτρων (1.243 μιλίων) αγωγών.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα και θέλει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου δύο τρίτα αυτή τη δεκαετία. Για να το πετύχει αυτό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστεί έως και 110 τεραβατώρες υδρογόνου.

«Ήρθε η ώρα να σκάψουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η βιομηχανική ζήτηση είναι πιθανό να υπερβεί κατά πολύ την ικανότητα της χώρας να αναπτύξει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε η κυβέρνηση αναμένει να αγοράσει έως και το 70% του υδρογόνου της στο εξωτερικό. Μια στρατηγική εισαγωγής θα πρέπει να αποφασιστεί από τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα, είπε.

Οι γερμανικές επιδοτήσεις αποτελούν μέρος μιας ενεργειακής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που καλύπτει επτά χώρες.

Διαβάστε κόμη