Η πολωνική εταιρεία ενεργειακής βιομηχανίας Enea πρόκειται να κατασκευάσει μια εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 8 μεγαβάτ (MW) με στόχο τη σταθεροποίηση των λειτουργιών του δικτύου και τη βελτίωση της ποιότητας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το ceenergy.news.

Η εταιρεία έλαβε έγκριση από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Ενέργειας για την κατασκευή της εγκατάστασης αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στη διασταύρωση τριών γραμμών μέσης τάσης κοντά στη Lipka στην κομητεία Złotów της Wielkopolska. Το πρωταρχικό κίνητρο για τη χωροθέτηση της εγκατάστασης αποθήκευσης εδώ απορρέει από την ταχεία ανάπτυξη των κατανεμημένων πηγών ενέργειας και την ανάγκη διασφάλισης και βελτίωσης της ποιότητας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στις εξυπηρετούμενες περιοχές.

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση, με ισχύ 8 MW και αποθηκευτική ικανότητα 8 μεγαβατώρες (MWh), θα είναι η μεγαλύτερη της Enea και μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα. Στους πρωταρχικούς στόχους της περιλαμβάνονται η σταθεροποίηση της ενεργού ισχύος, η διαχείριση των φορτίων αιχμής που συνδέονται με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, η σταθεροποίηση της τάσης σε δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, η εξισορρόπηση των φορτίων του δικτύου, η αντιστάθμιση της άεργου ισχύος, η μείωση των διακυμάνσεων της τάσης και η παροχή εφεδρικής ισχύος έκτακτης ανάγκης.

Το έργο εκτιμάται σε 35 εκατομμύρια złoty (8,2 εκατομμύρια ευρώ) και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το 2026.

Διαβάστε ακόμη