Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ο συνδυασμός της γεωργίας και της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, γνωστός ως αγροβολταϊκά, θα μπορούσε να είναι οικονομικά βιώσιμος για πολλές τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter προσομοίωσαν σταθερά κεκλιμένα και κάθετα αγροβολταϊκά συστήματα σε δέκα τοποθεσίες, διαπιστώνοντας ότι τα ετήσια λειτουργικά κέρδη θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν στις περισσότερες τοποθεσίες σε σύγκριση με την παραδοσιακή γεωργία ή την ηλιακή ενέργεια μόνο, αναφέρει το περιοδικό pv.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο λάχανο ως αντιπροσωπευτική καλλιέργεια και χρησιμοποίησε το PVsyst για τις ηλιακές προσομοιώσεις και το DSSAT για τη μοντελοποίηση των καλλιεργειών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νότιες περιοχές όπως το Canterbury, το Penryn και το Brecon προσφέρουν τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Επιπλέον, ο λόγος ισοδύναμου γης (LER), ένα μέτρο του πλεονεκτήματος απόδοσης πολλαπλών καλλιεργειών, ήταν υψηλότερος για τα αγροβολταϊκά συστήματα σε σύγκριση με τα αυτόνομα συστήματα σε όλες τις περιοχές.

Ενώ η μελέτη παρέχει μια ισχυρή βάση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πιο δυναμικά εργαλεία προσομοίωσης θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική υπόθεση για τα αγροβολταϊκά. Για παράδειγμα, η συνεκτίμηση του μικροκλίματος κάτω από τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει την προβλεπόμενη φωτοβολταϊκή παραγωγή και η χρήση δυναμικών τιμών albedo αντί μιας σταθεράς θα μπορούσε να αποφέρει πιο ακριβή αποτελέσματα.

Οι ερευνητές διερευνούν επίσης τη σύγκριση μεταξύ συστημάτων αγροβολταϊκών που τοποθετούνται με ιχνηλάτες και σταθερών αγροβολταϊκών συστημάτων, με αποτελέσματα που αναμένεται να δημοσιευθούν στο μέλλον.

Συνολικά, η μελέτη αυτή αναδεικνύει τις δυνατότητες της ενέργειας από αγροβολταϊκά να ενισχύσει τόσο τη γεωργική παραγωγικότητα όσο και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με την περαιτέρω βελτίωση των μοντέλων προσομοίωσης και τη συνέχιση της έρευνας, τα αγροβολταϊκά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βιώσιμη χρήση της γης και την οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη