Μπορεί τα κινεζικά φωτοβολταϊκά να κερδίζουν ολοένα και περισσότερα μερίδια στην παγκόσμια αγορά, αλλά την ίδια ώρα οι εταιρείες στην κινεζική βιομηχανία φωτοβολταϊκών βρίσκονται σε ένα ενδεχομένως εξοντωτικό, μεταξύ τους, ανταγωνισμό.
Και αυτό γιατί η προσφορά φωτοβολταϊκών είναι η μεγαλύτερη από τη ζήτηση και ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι ο πόλεμος τιμών, ο οποίος φαίνεται να έχει κερδηθεί μεταξύ των κινεζικής και των ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών (και μαίνεται ακόμη με την αμερικάνικη), περνά πλέον ανοιχτά στο εσωτερικό της ίδιας της κινεζικής βιομηχανίας με γιγάντιες ζημιές για τις εταιρείες της.
Η Longi Green Energy, μέχρι πρότινος ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς, προβλέπει ζημίες έως και 700 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο. Η κατασκευάστρια εταιρεία φωτοβολταϊκών Tongwei είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για ζημίες εξαμήνου έως και 400 εκατ. ευρώ.
Στην Κίνα εδρεύουν πλέον οι μεγαλύτερες εταιρείες φωτοβολταϊκών στον κόσμο, οι οποίες ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους. Παρόλο που η χώρα εγκαθιστά περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, η παραγόμενη ποσότητα υπερβαίνει την παγκόσμια ζήτηση πολλές φορές.
Το αποτέλεσμα αυτής της υπερπαραγωγής είναι ένας μαζικός πόλεμος τιμών. Οι τιμές των φωτοβολταϊκών μονάδων από Κινέζους κατασκευαστές έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό τον τελευταίο χρόνο. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται τώρα δείχνουν ότι ακόμη και οι κορυφαίες εταιρείες χάνουν χρήματα στο σημερινό επίπεδο τιμών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει αυτό με νέα ρυθμιστικά μέτρα, σημειώνει η Handelsblatt. Κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν εδώ και καιρό την παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσει ο ανταγωνισμός που υπονομεύει. Η κυβέρνηση θέλει τώρα να καταστήσει ακριβότερα τα δάνεια για την κατασκευή και την επέκταση των εργοστασίων.
Αυτό προκύπτει από σχέδιο κανονισμού που δημοσίευσαν οι κινεζικές αρχές την περασμένη Τρίτη (09/07/24). Επιπλέον, πρόκειται να αυξηθούν οι απαιτήσεις ποιότητας και να ζητηθεί από τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο στην καινοτομία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι κανόνες αυτοί είναι πιθανό να βοηθήσουν ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες εστιάζουν περισσότερο στην ποιότητα και τα καινοτόμα προϊόντα.
Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών ζητά προώθηση των πωλήσεων
«Δεν χρειαζόμαστε μόνο τεχνολογική καινοτομία, αλλά και πολιτική καινοτομία», τόνισε ο Dany Qian, αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κατασκευαστή φωτοβολταϊκών συλλεκτών Trina Solar στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταλιάν στα τέλη Ιουνίου.
Αντί της προώθησης της επέκτασης των παραγωγικών δυνατοτήτων, η έμφαση στο μέλλον θα πρέπει να δοθεί περισσότερο στην αύξηση της ζήτησης.
Για παράδειγμα, ο διευθυντής πρότεινε να προσφέρονται σε βιομηχανικές εταιρείες φθηνά δάνεια εάν εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους.
Το αφεντικό της Longi, Zhong Baoshen, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η ποιότητα θα μπορούσε να υποφέρει ως αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού τιμών.
Ορισμένες εταιρείες είχαν αρχίσει να «θυσιάζουν την ποιότητα προκειμένου να μειώσουν το κόστος, πράγμα που αποτελεί επικίνδυνο μήνυμα», επέκρινε τον Μάρτιο.
Ένας λόγος για τον οποίο οι κινεζικές εταιρείες κατάφεραν να μειώσουν συνεχώς την τιμή των ηλιακών κυψελών τα τελευταία χρόνια είναι οι τεχνολογικές καινοτομίες που καθιστούν δυνατή την παραγωγή ολοένα και λεπτότερων πλακών.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λιγότερη πρώτη ύλη, γεγονός που μειώνει το κόστος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Zhong, η υψηλή πίεση των τιμών οδηγεί ορισμένες εταιρείες να κάνουν υπερβολική εξοικονόμηση υλικών χωρίς να διενεργούν δοκιμές για τις πιθανές συνέπειες. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο.
Η υπερπροσφορά οδηγεί σε απώλειες
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η Longi εμφάνισε καθαρές ζημίες μεταξύ 610 και 700 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό προκύπτει από χρηματιστηριακή ανακοίνωση της εταιρείας. Το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε πρώτο το γεγονός αυτό.
Ο Όμιλος αναφέρει ως αιτία την «ανισορροπία» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών. Παρά τα αυξημένα στοιχεία πωλήσεων, η εταιρεία θα κέρδιζε επομένως λιγότερα. Τον Μάρτιο, η Longi είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψει περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της στην Κίνα.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Longi εμφάνισε κέρδη ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ανταγωνίστρια Tongwei προβλέπει ζημίες έως 416 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Longi Zhong δεν αναμένει ότι ο κλάδος θα ανακάμψει γρήγορα λόγω της μεγάλης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην αγορά. Το Bloomberg τον επικαλείται λέγοντας ότι το 2024 θα είναι μια «πολύ δύσκολη χρονιά» για τον κλάδο.
«Καταστρέφουμε ο ένας τον άλλον σε έναν αιματηρό ανταγωνισμό», προειδοποίησε ο Zhu Gongshan, επικεφαλής του κατασκευαστή πολυπυριτίου GCL, στα μέσα Ιουνίου. Ο κλάδος χρειάζεται «συναίνεση για λογικά περιθώρια κέρδους». Καθώς οι κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών δεν κερδίζουν πλέον χρήματα στην εγχώρια αγορά, πιέζουν όλο και περισσότερο στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό επιδεινώνει την εμπορική σύγκρουση με τη Δύση και τροφοδοτεί τις ανησυχίες εκεί ότι τα φθηνά κινεζικά προϊόντα εκτοπίζουν τους εγχώριους κατασκευαστές από την αγορά.
Τον Μάιο, οι ΗΠΑ αύξησαν τους τιμωρητικούς δασμούς στις ηλιακές κυψέλες από την Κίνα από 25% σε 50%.
Οι εταιρείες φωτοβολταϊκών της Κίνας αναπτύσσονται έντονα εδώ και χρόνια, εν μέρει χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις. Ο κλάδος είναι ένας από τους λεγόμενους «νέους τρεις». Αυτοί οι προσανατολισμένοι προς το μέλλον τομείς, που περιλαμβάνουν επίσης την τεχνολογία μπαταριών και την ηλεκτρονική κινητικότητα, πρόκειται να αποτελέσουν τους μελλοντικούς μοχλούς ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Διαβάστε ακόμη