Η Ισπανία ενέκρινε νέο κανονισμό για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες. Αυτοί οι πλωτοί σταθμοί φωτοβολταϊκών μπορούν να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους χερσαίους σταθμούς επειδή το νερό ψύχει τα φωτοβολταϊκά και μειώνει τη σκόνη. Παράλληλα, ωφελούν το περιβάλλον μειώνοντας την εξάτμιση του νερού και την ανάπτυξη των φυκιών, παρέχοντας σκίαση.

Ο νέος κανονισμός επιτρέπει την κάλυψη της επιφάνειας μιας τεχνητής λίμνης με πλωτά φωτοβολταϊκά σε ποσοστό μεταξύ 5% και 15%, ανάλογα με την ποιότητα του νερού. Οι τεχνητές λίμνες με πιο χαμηλή ποιότητα νερού μπορούν να καλυφθούν με φωτοβολταϊκά σε μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειάς τους.

Ο κανονισμός απαιτεί επίσης η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών να είναι συμβατή με το υπάρχον σχέδιο διαχείρισης των υδάτων και να μην παρεμποδίζει άλλες χρήσεις της τεχνητής λίμνης. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των φωτοβολταϊκών θα μελετηθούν και θα παρακολουθηθούν.
Πλωτά φωτοβολταϊκά μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε δημόσιες τεχνητές λίμνες που κατηγοριοπιούνται ως «ισχυρά τροποποιημένες ή τεχνητές». Δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε λίμνες, λιμνοθάλασσες ή άλλα φυσικά υδάτινα σώματα.

Οι άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτών φωτοβολταϊκών θα χορηγούνται για μέγιστο διάστημα 25 ετών. Οι δικαιούχοι των αδειών θα πρέπει να καταβάλλουν τέλος για τη χρήση του δημόσιου υδραυλικού κτήματος και, στην περίπτωση κρατικών τεχνητών λιμνών, τέλος παραχώρησης και τέλος ρύθμισης.

Διαβάστε ακόμη