Το εργαστήριο καινοτόμων ιδεών της Alphabet, το X, δημιούργησε μια εταιρεία ονόματι 280 Earth που εστιάζει στην άμεση απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αυτή η τεχνολογία, γνωστή ως άμεση απομάκρυνση του αέρα (DAC), είναι μία από τις διάφορες τεχνικές που εξερευνώνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2018 ως έργο της μητρικής Alphabet της Google. Η 280 Earth υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων για την απομάκρυνση 61.600 τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μεταξύ του 2024 και του 2030. Οι συμφωνίες αυτές διευκολύνθηκαν από τον συνασπισμό Frontier, μια ομάδα που ιδρύθηκε από τις Alphabet, Meta, Shopify και Stripe με σκοπό τη χρηματοδότηση των προσπαθειών απομάκρυνσης άνθρακα.

Μία από τις προκλήσεις της τεχνολογίας DAC είναι η μεγάλη ποσότητα ενέργειας που μπορεί να απαιτήσει. Το σύστημα της 280 Earth αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα χρησιμοποιώντας τη χαμένη θερμότητα από ένα κοντινό κέντρο δεδομένων της Google για να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να μειώσει το κόστος ψύξης του κέντρου δεδομένων.

Η τεχνολογία της εταιρείας απομακρύνει συνεχώς διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα χρησιμοποιώντας ένα απορροφητικό υλικό, σε αντίθεση με ορισμένες ανταγωνιστικές τεχνολογίες που δεσμεύουν το CO2 σε παρτίδες. Η 280 Earth ξεκίνησε ως ένα project μέσα στο εργαστήριο X της Alphabet το 2018 και έγινε ξεχωριστή επιχείρηση το 2022. Η πρώτη εμπορική της εγκατάσταση βρίσκεται στο The Dalles, Oregon, δίπλα σε ένα κέντρο δεδομένων της Google.

Αυτή η νέα τεχνολογία και η συνεργασία αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Με την άμεση απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, η τεχνολογία της 280 Earth έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η χρηματοδότηση του συνασπισμού Frontier θα επιτρέψει στην 280 Earth να αναβαθμίσει τις δραστηριότητές της και να επιφέρει πραγματικό αντίκτυπο στις προσπάθειες απομάκρυνσης άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη