Ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του τριπλασιασμού της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, καθώς ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης είναι ανεπαρκής, όπως προκύπτει από έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Μια διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι πέρυσι έθεσε ως στόχο τον τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030 σε περισσότερα από 11 τεραβάτ (TW). Οι χώρες πρέπει να υποβάλλουν νέες ή επικαιροποιημένες δεσμεύσεις για τους κλιματικούς στόχους κάθε πέντε χρόνια μετά το 2020, οπότε του χρόνου πρέπει να συμπεριλάβουν αναθεωρημένες φιλοδοξίες για το 2030.

Πέρυσι προστέθηκαν περίπου 473 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 2000, αναφέρει σε έκθεσή του ο IRENA.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο κόσμος θα πρέπει να προσθέσει δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ρυθμό τουλάχιστον 16,4% ετησίως έως το 2030. Ωστόσο, αν συνεχιστεί ο περσινός ρυθμός αύξησης 14%, ο στόχος των 11 TW θα υπολείπεται κατά 1,5 TW.

Εάν ο κόσμος διατηρήσει τον ιστορικό ετήσιο ρυθμό αύξησης του 10%, θα συσσωρεύσει μόνο 7,5 TW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, χάνοντας τον στόχο κατά σχεδόν το ένα τρίτο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του IRENA.

Διαβάστε ακόμη